De cao-acties in de grootmetaal zijn deze week alweer de vijftiende week in gegaan. Het is niet de eerste keer dat metaalbedrijven proberen de metaalwerkers uit te putten. Tom Barkmeyer, lid van het dagelijks bestuur van de FNV kadergroep bij DAF Eindhoven doet verslag.
Vanaf vandaag staken metaalwerkers bij DAF voor 72-uur. Het is alweer de vijfde keer dat we zo lang, vijftien weken, moeten strijden voor een goede cao. Werkgevers geven geen gehoor aan onze eisen voor een fatsoenlijke cao. Dat is waarom we nu een tandje bijzetten. Dat er geen beweging in zit, ligt niet aan ons. Wij willen graag om de tafel zitten om te onderhandelen, maar van de andere kant krijgen we geen signalen.
Wij staken voor een loonsverhoging van 5 procent. FME, de koepel van metaalbedrijven, biedt maar 2,2 procent over twee jaar. Dat is 1,1 procent per jaar en dit ligt zelfs onder inflatie. Daar koop je geen brood voor. Zij eisen volledige flexibiliteit van ons. Dat onze werkdag eenzijdig bijvoorbeeld verlengt kan worden tot negen uur en zonder toeslagen. Ze willen zelfs de verworvenheid van het actietraject van twee jaar geleden, het generatiepact, weer afschaffen. Hiermee kunnen werknemers van 60+ minder werken maar met 100 procent pensioenopbouw. Deze harde inzet is al tien jaar hetzelfde liedje.
Het enthousiasme om te gaan staken bij DAF is groot. Mensen komen naar ons toe met de vraag wanneer we weer gaan staken. Collega’s zien dat ze niet serieus worden genomen. Wij ontvangen niet het respect en de waardering die wij verdienen. Iedereen is erg ontevreden. Ik denk dat er vandaag tussen de 800 en 900 medewerkers van DAF zullen staken.
Solidariteit is voor ons erg belangrijk. We hebben een fabriek in Westerlo in België en zijn ook Belgische grensarbeiders die bij ons bij DAF Eindhoven werken. We onderhouden goede contacten met metaalwerkers in Westerlo en onze zustervakbond ABVV. In februari is een delegatie van ons afgereisd naar een staking in Westerlo en morgen zullen er ook metaalwerkers. Raoul Hedebouw van de Belgische PVDA nam een solidariteitsboodschap op en er zal ook een delegatie vanuit hun bij zijn vandaag.
Corona
De economische impact van corona op de werkplek is van bedrijf tot bedrijf afhankelijk. Bij DAF zien we juist een sterke groei van het werk sinds het begin van de pandemie. De pandemie zorgt veel onrust onder werknemers. Met name monteurs, die haperende machines moeten repareren komen hiervoor vaak binnen de straal van anderhalve meter. Anders kun je niet iets laten zien of uitleggen. Zij komen op veel verschillende plekken en kunnen zo het virus verspreiden.
Vanaf het begin heeft DAF zich laconiek opgesteld. Onze gezondheid werd niet serieus genomen. Op de plek waar ik zelf werk hebben we de afgelopen twee weken een toename gezien van het aantal besmettingen. Bij elke besmetting zegt DAF doodleuk dat dit ‘uit de privesfeer’ komt. Maar hoe kunnen ze dat bewijzen?
Vanwege een toename van de besmettingen heeft de directie nu een communiqué verstuurd waarin ze werknemers die geen mondkap dragen, dreigen te sanctioneren. Maar dat is makkelijk. De directieleden kunnen heel even met mondkap de fabriek in gaan en kunnen daarna terug naar kantoor. Daar hoeven zij niemand om zich heen te dulden.
Wij nemen de maatregelen serieus, maar ons werk is erg zwaar en het is vaak lastig een hele dag door een masker te ademen. Vaak zakt die na verloop van tijd op de kin zodat je ook beter door je neus kunt ademen. Een chirurg die een mondmasker draagt, zit de hele dag. Wij moeten veel lopen en tillen, maar DAF wil niet het tempo van ons werk omlaag schroeven. De productie gaat altijd voor.
Actietraject
De FNV wilde eerst niet staken vanwege de pandemie, maar onze drive-in stakingen werken goed. Mensen komen per persoon, of soms met z’n tweeën, met de auto om zich in te tekenen voor een staking. De volgende stap is dat dit helemaal automatisch gaat. Deze stakingsvorm is nu eenmaal nodig, maar is ook saai. We kunnen geen bijeenkomsten organiseren of toespraken houden. We zorgen er wel voor dat iedereen goed geïnformeerd blijft via digitale weg en sociale media.
Met het dagelijks bestuur komen we wekelijks samen en kaderleden komen ook regelmatig samen. We zorgen er altijd voor dat we voor elke vergadering input hebben van alle verschillende delen van de fabriek. Op die basis trekken we conclusies. Deze week inventariseren we bij DAF de economische schade en nemen we een besluit over verdere escalatie. De komende weken zullen andere bedrijven zoals Scania, Fokker en Nedcar het stokje overnemen en ook gaan staken.
FME zet in op een uitputtingsslag, maar wij hebben de afgelopen keren laten zien dat we onze eisen met strijd kunnen binnenhalen.
Dit artikel is overgenomen van socialisme.nu
Reactie toevoegen