Communisten aan de macht bij Unilever?

De huidige multinationals hebben meer gemeen met de oude stalinistische partijen dan ze zelf vermoeden. Een klein centraal comité, voorgezeten door een CEO, waar het beleid voor de hele wereld bepaald wordt. En is het beleid vastgesteld, dan wordt het top down opgelegd aan het voetvolk. De targets van het meerjarenplan moeten gehaald worden.

Unilever verraste de wereld op 5 december door het voornemen om Laura M. Cha te benoemen in de raad van bestuur. Zij is officieus lid van de uitvoerende raad van Hong Kong en was een gedelegeerde naar het elfde Nationale Volkscongres van China. Daarnaast heeft zij verschillende functies in raden van bestuur van grote banken en telecombedrijven die gevestigd zijn in Hong Kong en Shanghai en was ze vice-minister in de Chinese regering.

Ironisch genoeg is de Chinese communistische partij eigenlijk ondergronds in Hong Kong terwijl ze er wel de macht heeft. De partij heeft er waarschijnlijk tienduizenden leden, maar bijna niemand komt openlijk voor lidmaatschap uit. Gezien het feit dat Laura Cha van 2001 tot 2004 vice-minister was in de centrale regering, moet ze wel op goede voet staan met de hoogste bazen van de Communistische Partij. Alleen mensen die zij beschouwen als zijiren, ofwel ‘een van de onzen’, komen op dergelijke posten terecht. Cha’s ervaring en politieke contacten zullen haar kameraden in de Unilever top vast goed van pas komen.

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop