Daags na de uitzending van Zembla over de moord op de vier IKON Journalisten in El Salvador publiceerde ook de Volkskrant daar een stuk over. De teneur van dat stuk is: ‘Toen, in 1982, richtte de woede zich op de Verenigde Staten, nu weten we dat de Salvadoriaanse kolonel Reyes Mena het brein achter de moord is’. Dat is een wel heel scheve voorstelling van zaken.
Tot die voorstelling van zaken kom je alleen maar door de moord op 17 maart 1982 als een geïsoleerde gebeurtenis te zien. Dat was het natuurlijk niet. Het was één van ontelbare moordpartijen waar het Salvadoriaanse leger voor verantwoordelijk was: moorden op katholieke priesters, op aartsbisschop Romero en op zo’n 40.000 andere Salvadorianen. Dat leger verdedigde de belangen van een klein aantal families dat de economische- en politieke macht in handen had en zich te vuur en te zwaard verdedigde tegen iedere vorm van protest of verzet, of dat nu kwam van arme boeren of van de aartsbisschop.
Maar dat leger kon dat alleen maar doen omdat ze de onvoorwaardelijke materiele en politieke steun had van de VS, die het bewapenden, trainden, financierden en haar misdaden hielp verbergen. Zonder die steun was het leger eenvoudig niet tot al die moordpartijen in staat geweest.
Dat kolonel Reyes Mena het bevel gaf voor de moord is geen nieuws. Dat is al sinds het VN rapport van 1993 bekend. Wat in de loop van de tijd - door het aanhoudende speurwerk van Jan Schmeitz - boven tafel is gekomen is dat er op de kazerne van kolonel Reyes Mena op de dag van de moord 25 Amerikaans militaire adviseurs aanwezig waren en dat tenminste één daarvan Bruze Hazelwood van tevoren van de moordplannen van Reyes Mena op de hoogte was.
Het is ook tekenend dat Reyes Mena twee jaar na de moord militair attaché in de VS werd en daar sindsdien woont, en waarschijnlijk inmiddels de Amerikaanse nationaliteit heeft. Het lijkt duidelijk dat Reyes Mena de directe verantwoordelijke is voor de moord. Maar dat de Amerikaanse politiek de voorwaarde creëerde waardoor deze en de vele andere moorden mogelijk werden. En dat vanuit de VS al het mogelijke is gedaan om de daders te beschermen staat buiten kijf. Daarom is er nu, nog meer dan in 1982, alle reden om de schuld vooral bij de VS te leggen.
Reactie toevoegen