De VS voor de zondvloed

De Verenigde Staten staan voor de zondvloed. Het coronavirus verspreidt zich steeds verder, de economie stort ineen, angst heerst overal. De reacties van de Federale regering en de regeringen van deelstaten waren traag en onvoldoende, die van de werkgevers heel wisselend. Sommige werknemers melden zich ziek, anderen gaan in staking, weer anderen worden ontslagen. Arbeiders en gemeenschappen zijn begonnen zich virtueel, op afstand te organiseren. Ze proberen uit te vinden hoe nu te strijden.

Het aantal besmettingen met coronavirus is exponentieel gestegen. Op 21 maart waren er 21.365 bevestigde besmette personen en 266 doden. De Centers for Disease Control schatten dat in het slechts mogelijke scenario tussen de 160 en 214 miljoen mensen in de VS besmet kunnen worden en tussen de 200.000 en 1,7 miljoen mensen zouden kunnen overlijden.

Drie staten - California, New York en Illinois - met een totale bevolking van 70 miljoen mensen - hebben alle inwoners opgeroepen thuis te blijven tenzij ze een belangrijke reden hebben om naar buiten te gaan. Verschillende staten en steden in het land hebben de scholen gesloten, alle bars en restaurants verplicht te sluiten en ook veel winkels en bedrijven hebben de deuren gesloten. De economie komt tot stilstand.

De beurs is in vrije val, de beurskoersen staan nu 35% lager dan op hun hoogtepunt in februari. Economen van Goldman Sachs voorspellen dat het BBP van de VS 24% van haar waarde kan verliezen, drie maal zoveel als in 2008. De VS staat voor een depressie. Een van de directieleden voorspelt dat bedrijven vier biljoen dollar zullen verliezen.

Van de ene op de andere dag verloren tientallen miljoenen mensen hun baan, de aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen zijn enorm toegenomen. Heel wat werkende mensen - de gevangenen, de armen, de mensen zonder papieren, de daklozen – bij elkaar meer dan 50 miljoen mensen, lopen bijzonder gevaar. De Verenigde Staten kennen geen nationaal gezondheidssysteem en tientallen miljoenen Amerikaanse werkenden hebben geen ziekenkostenverzekering. Miljoenen Amerikaanse arbeiders hebben geen recht op betaalde ziektedagen of zorgverlof en miljoenen in precaire banen hebben geen vakantiedagen.

De regering van president Trump reageerde aanvankelijk op een totaal verkeerde manier op de pandemie. Meer dan een maand werd er geen actie ondernomen, terwijl Trump zelf de risico's minimaliseerde en verkeerde en verwarrende informatie verspreidde. De gezondheidsdiensten proberen nu de verloren tijd in te halen, maar er is een gebrek aan ziekenhuisbedden en medische materialen. De regering probeert vitale diensten zoals ziekenhuizen, elektriciteitsvoorziening, watervoorziening, transport en supermarkten door te laten functioneren. Maar dat levert voor heel wat werkende mensen risico's op.

Sommige werkgevers probeerden hun werknemers in dienst te houden en betalen ziektedagen. Maar andere bedrijven sloten gewoon hun deuren en betalen hun arbeiders niets.

In het Congres werden drie wetten behandeld. De eerste, de 'Coronavirus Preparedness Act', voorziet in 8,3 miljard dollar voor onderzoek en ontwikkeling van een vaccin, voor mondkapjes en beschermende kleding voor gezondheidsdiensten en voor het uitvoeren van gezondheidsprogramma's door deze diensten en voor leningen aan kleine bedrijven. Het Congres aanvaarde de wet en Trump tekende hem op 6 maart.

De tweede, de ‘Families First Act’ voorziet in naar schatting een 100 miljard dollar aan voedselondersteuning voor kinderen, werkloosheidsuitkeringen voor ontslagen werknemers, gezondheidsfondsen voor personeel van de staat en lokale besturen, gratis corona-testen voor iedereen die niet kan betalen en terugbetalingen voor bedrijven die hun arbeiders betaald ziekteverlof geven. Het Congres aanvaardde de wet die Trump op 18 maart ondertekende. De wet maakt echter een uitzondering voor alle bedrijven met meer dan 500 werknemers en voor bedrijven met minder dan 50 werknemers.

Er is ook nog een derde wet. De Republikeinen stelden een eenmalige, in de tijd gespreide betaling voor van tot 1.200 dollar aan alle belastingbetalers die minder dan 99.000 dollar per jaar verdienen, De kosten hiervan wordt geschat op tussen de 750 miljard en 2 biljoen dollar. Het omvat ook steun voor de vliegtuigmaatschappijen die op kan lopen tot 50 miljard dollar, 8 miljard voor vervoersbedrijven en 150 miljard dollar voor andere bedrijven die gevolgen ondervinden van het virus.

Sommige arbeiders legden het werk neer, in autofabrieken, postkantoren, supermarkten en andere werkplaatsen, om te eisen dat hun werkgevers de nodige veiligheidsmaatregelen zouden nemen of het bedrijf zouden sluiten. Leerkrachten eisten dat de scholen dicht gingen, verplegend personeel vecht voor veilige arbeidsomstandigheden. Gemeenschapsnetwerken begonnen zich te organiseren om onderlinge steun te geven en  om bijvoorbeeld eten te gaan brengen bij ouderen. Regionaal en zelfs nationaal ontstaan er nu zulke netwerken. Maar waar zulke onderlinge hulp waardevol is, kan toch alleen nationale staatsmacht een dergelijke crisis bezweren. De linkse beweging is actief zowel in onderlinge hulp als in het eisen van politieke actie, maar overal zijn de uitdagingen groot.

De voorverkiezingen van de Democratische Partij zijn zo goed als voorbij. Joe Biden haalde heel wat meer afgevaardigden dan Bernie Sanders. De strijd om het presidentschap zal dan ook gaan tussen de reactionaire racist Trump en de neoliberaal Biden. Biden heeft weinig te zeggen over de strijd tegen het coronavirus of de economische crisis. Het blijft ondertussen onduidelijk hoe de verkiezingen in november gehouden zullen worden, sommigen bepleiten een stemming via de post. Maar niemand heeft daar nu veel aandacht voor. De kwestie van het moment is overleven.

Dit artikel verscheen op 23 maart opNew Politics. Nederlandse vertaling redactie Grenzeloos.

Dossier
Soort artikel
Reactie van:

Frank Slegers

do, 03/26/2020 - 18:03

Nieuws over het coronavirus in de New York Times is nu vrij toegankelijk, ook als je geen abonnement hebt. Nu New York goed op weg is het mondiaal epicentrum van het virus te worden, misschien interessant. Het geeft in elk geval een goed beeld van de verdeeldheid in het regime over de aanpak van het virus. Hierbij alvast een link naar een reportage over het ziekenhuis in Brooklyn in New York City dat zich in het centrum van de storm bevindt.
https://www.nytimes.com/2020/03/26/nyregion/coronavirus-brooklyn-hospital.html?action=click&module=Spotlight&…

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop