Op 26-27 februari koos de radikaal-linkse Duitse partij Die Linke een nieuw voorzitterschap. Het vorige voorzittersduo Katja Kipping- Bernd Riexinger heeft er 9 jaar opzitten, en in het vooruitzicht van de Bondsdagverkiezingen (26 september) werd al een tijd geleden voor een nieuwe leiding geopteerd.
Door de coronaomstandigheden werd het congres herhaald uitgesteld, en verliep uiteindelijk grotendeels online. De partij wordt weldra geleid door een vrouwenduo, Janine Wissler en Susanne Hennig-Wellsow.
Met deze keuze lijkt een compromis gevonden tussen twee stromingen in Die Linke die we gemakshalve als de ‘principiële’ en de ‘pragmatische’ kunnen aanduiden; men kan ook van ‘linksen’ en ‘hervormers’ (of ook realo’s) spreken. De pragmatici willen de regeerbereidheid van de partij bewijzen, ook door programmapunten af te zwakken of tussen haakjes te plaatsen. De antimilitaristische traditie van Die Linke komt daarbij vaak ter sprake, in het bijzonder het anti-NATO-standpunt en het verzet tegen de buitenlandse inzet van de Bundeswehr, het Duitse leger.
Alhoewel regeringsdeelname van Die Linke op federaal vlak totaal uitgesloten is, stelt de kwestie zich mogelijks wel in een aantal deelstaten. In Thüringen is Die Linke de sterkste partij en regeert er met SPD en Grüne in een zgn. rood-rood-groene (rrg) coalitie. Op 26 september wordt er in Thüringen naast de Bundestagverkiezing ook voor het lokaal parlement (Landtag) gestemd 1. Rood-rood-groen is er ook in de stadstaten Berlijn en Bremen. De nieuwe co-voorzitter Susanne Hennig-Wellsow is partijvoorzitter en Landtag-fractievoorzitter in Thüringen, het paradepaardje van de pragmatische stroming in Die Linke; ze kreeg 70,5% van de stemmen achter zich.
Spreken van een zege van de ‘realos’ wordt echter tegengesproken door de nog hogere score (84,2%) voor Janine Wissler, de andere nieuwe Parteichefin, die vrij skeptisch staat tegen coalities met SPD en/of Grünen en zich tot de linkervleugel van de partij rekent.
Een andere geruststelling voor de ‘principiële’ partijleden is dat Tobias Pflüger als één van de ondervoorzitters werd verkozen. Hij is een militante antimilitarist, die zich sterk verzette tegen eventuele herziening van het partijstandpunt inzake de inzet van de Bundeswehr.
Ondertussen blijft de bezorgdheid in de hele partij over teruglopende populariteit zoals aangegeven in de polls, en de opgang van het uiterst-rechtse AfD. Als je sommige Duitse krantencommentaren op de Linke-verkiezing leest zou je kunnen denken dat de ‘bedreiging van de democratie’ niet van extreem-rechts komt, maar van dit vrouwenduo dat een bende “Antifa’s” gaat aanvoeren.
Voetnoot
- Dat is ook het geval in Berlijn en Mecklenburg-Voorpommeren. Eerder dit jaar zijn er Landtagverkiezingen in Baden-Württemberg en Rijnland-Palts (14 maart) en Saksen-Anhalt (6 juni).
Reactie toevoegen