Een terugkeer naar Jim Crow *, de Republikeinen nemen wetten aan om het stemrecht te beperken

Trump, die de Republikeinse Partij nu volledig domineert, blijft beweren dat president Joseph Biden en de Democraten in 2020 hebben gewonnen door verkiezingsfraude. Verkiezingsautoriteiten van beide grote partijen in het hele land hebben aangetoond dat er geen noemenswaardige kiezersfraude was. Trump en de Republikeinen hebben de fraude vooral toegeschreven aan vroeg stemmen en stemmen per post – beide gangbare praktijken in de Verenigde Staten – dus is hun nieuwe wetgeving er vooral op gericht om dat te beperken.

Voorop lopen de Republikeinen in Georgia, waar twee Democraten de laatste Senaatsverkiezingen wonnen, de een is de eerste zwarte senator en de ander de eerste Jood in de geschiedenis van de staat, waardoor de Democraten een meerderheid in de Senaat kregen. Tot nu toe hebben de Republikeinen 250 nieuwe wetten voorgesteld in 43 staten, waarvan de meeste het vervroegd stemmen en het stemmen per post zouden beperken, maar sommige zouden strengere identificatie-eisen invoeren of de stemtijden verkorten. Andere wetten zouden meer macht geven aan verkiezingswaarnemers van beide partijen. Deze beperkende wetten hebben de grootste gevolgen voor zwarte stedelijke kiezers uit de arbeidersklasse en oudere kiezers.

Dit alles is van cruciaal belang voor de verkiezingen van 8 november 2022, als alle 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden en een derde van de zetels in de Senaat op het spel staan. De Democraten hebben momenteel een nipte meerderheid van zes zetels in het Huis, 218 tegen 212, terwijl het in de Senaat met 50-50 gelijk staat, waarbij de Democratische vicepresident Kamala Harris de beslissende stem heeft, hoewel voor Senaatsstemmingen gewoonlijk een meerderheid van 60 procent nodig is vanwege oude conservatieve regels.

Slechts 25 procent van de kiezers verklaart Republikein te zijn, vergeleken met 31 procent die zich als Democraat identificeert en 41 procent die zichzelf als onafhankelijk beschouwt. Toch maken de Republikeinen een goede kans om een meerderheid in het Amerikaanse Congres te behalen tijdens de tussentijdse verkiezingen. Hoe kan dat?

Ten eerste kunnen de Republikeinen hun geringe steun compenseren door het anderen moeilijker te maken om te stemmen, vandaar de stortvloed van nieuwe kieswetten.

Ten tweede houden de Verenigde Staten elke tien jaar een volkstelling, waarna de zetels worden herverdeeld, waarbij staten met een grotere bevolking meer zetels krijgen en staten met een stagnerende of krimpende bevolking minder. In 2020 zijn de staten die meer zetels krijgen, zoals Texas, Florida, Montana en North Carolina, meestal Republikeins, terwijl Democratische staten als New York en Californië zetels verliezen. Republikeinen zullen dus waarschijnlijk meer zetels krijgen in het volgende Congres.

Ten derde, ook in verband met de volkstelling, herschikken de regeringen van de staten na de hertelling hun kiesdistricten. In de meeste staten betekent dit dat de regerende partij de kiesdistricten opnieuw indeelt op een manier die haar macht vergroot en die van haar rivaal verkleint, bijvoorbeeld door een Democratisch gebied in vieren te delen en elk kwart aan een groter Republikeins gebied te koppelen.

De Democraten spannen rechtszaken aan tegen de nieuwe wetten van de deelstaten en schrijven een federale wet om de rechten van de kiezers te beschermen. Veel bedrijven zoals Netflix, Amazon, Apple, Alphabet (Google), ViacomCBS, American Express en Home Depot hebben de nieuwe wet van Georgia ook veroordeeld.

De afdeling Atlanta, Georgia van de Democratische Socialisten van Amerika, die actief betrokken is bij het verzet tegen de Republikeinse aanval op het stemrecht in die staat, zegt dat de nieuwe wet: '...onverdedigbaar is; het beperkt stemmethodes, voegt ingewikkelde en ontoegankelijke hindernissen toe, staat de staat toe om in te grijpen in de verkiezingsprocessen van regio’s en verbiedt kiezers om voor elkaar te zorgen terwijl ze urenlang in de rij staan te wachten.'

* De Jim Crow-wetten waren wetten tussen 1880 en 1965 in de Verenigde Staten van Amerika die rassenscheiding oplegden.

Dit artikel stond op NewPolitics. Nederlandse vertaling redactie Grenzeloos.

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop