Grenzeloos gesprek: De strijd tegen racisme

Racisme is in Nederland alom. Kinderen van ouders met wortels buiten Nederland krijgen een lager schooladvies en hebben minder kans op een stageplaats. Brieven van sollicitanten met een niet ‘Nederlandse’ naam komen onderop te liggen. Het huren of kopen van een woning is lastiger als je een buitenlandse naam of uiterlijk hebt. Op het werk en in de vrije tijd worden mensen van kleur regelmatig geconfronteerd met al dan niet grappig bedoelde opmerkingen over hun afkomst, cultuur of religie. ‘Wat vinden jullie daar nou van’, krijgen ze te horen als er weer eens een verhaal is over een wandaad van iemand met een (vermeende) niet volledige Nederlandse achtergrond.

Racisme heeft in Nederland diepe wortels. Dat is niet verwonderlijk. Het Nederland waar we in wonen en de rijkdom die we kennen is in belangrijke mate het gevolg van het koloniale verleden. Van slavenhandel, slavenarbeid, het plunderen en verhandelen van ‘koloniale waren’ en grondstoffen, de uitbuiting van buitenlandse arbeidskrachten. Dat alles werd en wordt gerechtvaardigd door een ideologie, waarin niet witte mensen primitief, barbaars en minderwaardig zijn. Nadat het nationaalsocialisme die ideologie tot het uiterste had door gevoerd, was er de hoop  op een verzwakking ervan. Maar de laatste jaren wint ze met de groei van extreem rechts opnieuw aan kracht.

Racisme zet mensen tegen elkaar op en verdeelt ze, racisme vergiftigt de verhoudingen tussen hen die samen zouden moeten werken en strijden voor hun gezamenlijke belangen. Racisme is uiteindelijk alleen maar gunstig voor hen die de macht en de rijkdom hebben.

Hoe kunnen we racisme en racistische stereotypen bestrijden, in de maatschappij, in onze eigen organisaties, in onze eigen hoofden. Welke rol hebben de geracialiseerden (de mensen die gezien en beoordeeld worden op basis van hun niet witte huidskleur) en hun organisaties en hoe kunnen anderen hiermee solidair zijn en de strijd steunen. Welke rol spelen organisaties als de vakbeweging, de milieubeweging, de vrouwenbeweging en politieke organisaties, ook die ter linkerzijde. Hoe kunnen we die zo ver krijgen dat ze die rol ook actief spelen.

Deze vragen willen we bespreken in het derde Grenzeloos gesprek: de strijd tegen racisme.

Moderator: Paul Mepschen, antropoloog

Sprekers:

-                  Savannah Koolen (Amsterdam City Rights)

-                  Saida Derrazi (lid van comité 21 maart)

-                  Jerry Afriyie (Nederland wordt beter / KOZP)

-                  Spreker namens Voor14 FNV.

-                  So Roustayar (Duoraadslid Amsterdam Bij1)

Zondag 5 april 2020

14.00 uur-16.00 uur

IIRE: Lombokstraat 40, 1094 AL Amsterdam

Contact: redactie@grenzeloos.org 

Toegang en koffie en thee gratis, we vragen een vrijwillige bijdrage aan de kosten.

Rolstoel toegankelijk

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop