In een open brief hebben kaderleden van zeven grote kadergroepen binnen FNV Bondgenoten, waaronder de leden van DSM, Shell, Unilever en de bedrijfsgroepen Industrie, vervoer/Havens het vertrouwen in het bestuur van de vakcentrale FNV opgezegd:
Afgelopen dinsdag 26 april hebben vertegenwoordigers van deze kadergroepen een bijeenkomst gehad met het bestuur van de vakcentrale. Dit gesprek had als uitgangspunt het onder de aandacht brengen van de onvrede die heerst bij een grote groep leden van onder andere FNV Bondgenoten, maar ook van Abvakabo FNV en FNV Bouw. Het gesprek vond plaats in het NH hotel in Utrecht. Kaderleden van FNV Bondgenoten wilden ideeën en standpunten uitwisselen met het bestuur van de vakcentrale.
1,4 Miljoen leden
Dit gesprek was een vervolg op twee eerdere gesprekken en een brief gericht aan de FNV Federatieraad, waarin het AOW/pensioendossier werd geëvalueerd. Tijdens dit gesprek zijn diverse onderdelen van het handelen van de vakcentrale aan bod gekomen. Zo heeft het Federatiebestuur benadrukt geen 1,4 miljoen leden te hebben maar negentien voorzitters van de aangesloten bonden. Dat impliceert volgens ons dat het bestuur geen boodschap zegt te hebben aan de mening van de gewone vakbondsleden.
Communicatie
Het Federatiebestuur is voorgehouden dat zij directer zou moeten communiceren met de achterban. De bestuursleden zeggen daar wel gevoelig voor te zijn, maar komen niet met concrete ideeën hoe dit in te vullen. Zij laten dit over aan de leden, de negentien voorzitters van de aangesloten bonden. Zelf initiatief nemen tot directe communicatie en overleg door het federatiebestuur, wordt door de gewone leden verwacht. Immers de federatie overlegt met de werkgevers en de overheid over het AOW- en pensioendossier Het bestuur kan naar de leden niet het gevoel overbrengen dat dit dossier veilig is bij FNV Vakcentrale.
AOW/pensioendossier
Na een technische discussie kon het bestuur beamen dat de pensioenperikelen nu al minder groot zijn dan twee jaar geleden. Hierdoor is paniekvoetbal met pensioenen overbodig geworden. Het bestuur kan niet aangeven hoe dit vorm te geven. Sterker: de ombouw van het huidige pensioenstelsel gaat onverdroten voort, waar eigenlijk de onderhandelaars van de vakcentrale zouden moeten stoppen met praten! Strengere regels voor pensioenfondsen zijn niet nodig. De kaderleden hebben het gevoel dat dit bestuur liever een slecht akkoord heeft, dan geen akkoord!
De kaderleden geven aan dat de moeizame discussie over het AOW/pensioen dossier geen incident is, maar een structureel probleem dat ook speelt bij andere kwesties, zoals de Wajong, het ontslagrecht en het zorgstelsel. Werkgevers en overheid hebben hun eigen agenda van systematisch afbreken van de verzorgingsstaat. De eigen agenda van de FNV lijkt steeds maar weer een stapje toegeven. Dat de pensioendiscussie steeds meer een generatieconflict dreigt te worden, onderkent het Federatiebestuur ook, maar geeft niet aan wat het daaraan denkt te doen. Sterker nog, met 'het grote zwijgen' lijkt het Federatiebestuur daar eerder (mede)voeding aan te geven, een oud gezegde luidt: Wie zwijgt, stemt toe!.
Onvoldoende
In een eerdere evaluatie zijn grote fouten in het AOW-traject geconstateerd door de kaderleden. Het rapportcijfer voor het bestuur van de vakcentrale is een dikke onvoldoende. Dit afbraakbeleid zal niet leiden tot ledenwinst maar tot ledenverlies en het afbrokkelen van de aangesloten bonden. Tevens constateren de kaderleden dat de leiding van de FNV vakcentrale voeling met de achterban verloren heeft en dat haar boegbeeld veel mensen niet meer aanpreekt.
Agnes bedankt
De kaderleden hebben een advies voor de Top van de vakcentrale: "Bestuur bedankt!". Een groot deel van de FNV wil verder, maar wél onder een nieuwe leiding. Het Federatiebestuur heeft op voorgelegde vraag om te vertrekken negatief gereageerd en blijft daardoor volharden in het negeren van leden en meegaan in het afbreken van onze voorzieningen.
Wij zijn liever 4 bestuurders kwijt dan 40.000 leden!!
Contactpersonen (kaderleden FNV Bondgenoten):
- Ruud de Kloe, Rotterdam - ruud.dekloe@upcmail.nl
- Nico Betjes, Uitgeest - nbetjes@casema.nl
- Huub de Rouw, Capelle a/d IJssel - hderouw@wanadoo.nl
Mee eens, tijd om het bestuur naar huis te sturen, kont krabben kunnen ze thuis ook. Er is veel te lang en te veel meegegaan met het neo-liberalisme, en een deel vd middenklasse binnen de bond meent met de kloten of tieten in de zon gezapig te kunnen wachten tot er NIETS meer over is van ooit -door ons maar met name onze ouders en grootouders- opgebouwde rechten. Tijd voor stevige actie!!
Reactie toevoegen