Kapitalisme kan niet bestaan zonder massaal geweld

Dit wordt alweer het derde ESF in drie jaar, na Florence en Parijs. Wat is het nut van weer zo'n bijeenkomst?
De beweging is veranderd sinds het eerste ESF in Italië in 2002. Het antikapitalisme dat daar werd uitgedragen was sterk beïnvloed door de protesten in Seattle, enkele jaren daarvoor. Mensen keerden zich tegen de winsthonger van grote bedrijven en de politiek van het IMF, de Wereldbank en de Wereldhandelsorganisatie. Daarbij werd de armoede, waar het grootste deel van de wereldbevolking onder gebukt gaat, niet langer beschouwd als een willekeurig 'foutje', maar als iets dat samenhangt met een systeem.
Het eerste ESF lijkt inmiddels alweer een hele tijd geleden, omdat we nu de enorme protesten tegen de oorlog in Irak achter de rug hebben. Ik hoop dat het ESF in Londen zal laten zien dat de beweging zich de afgelopen jaren verder ontwikkeld heeft. Niet alleen op organisatorisch vlak, maar ook inhoudelijk. Het begrip van het kapitalisme binnen de beweging heeft zich verdiept. Neem nu het inzicht dat oorlog het militaire gezicht van de globalisering is. En dat een kapitalisme zonder massaal geweld onmogelijk is. Maar ook andere thema's, zoals racisme en Fort Europa, kunnen rekenen op steeds meer belangstelling in de beweging.

Welke verbeteringen streven jullie na ten opzichte van het vorige ESF in Parijs?
Het ESF in Londen zal niet verspreid zijn over vier verschillende locaties, zoals vorig jaar het geval was. Er is één centrale plek, Alexandra Palace. Daardoor hoeven mensen niet steeds van de ene plek naar de andere te reizen. Op die manier krijgen de deelnemers meer tijd om elkaar na de bijeenkomsten te ontmoeten en verder te praten. Er zullen tal van workshops zijn en sprekers zoals de filmmaker Ken Loach en de Algerijnse onafhankelijkheidsstrijder Ahmed ben Bella. Daarnaast biedt het uitgebreide cultureel programma voor ieder wat wils: hip hop, de Asian Dub Foundation en ga zo maar door.

In Nederland deden een aantal geruchten de ronde over problemen rond de voorbereidingen van het ESF. Zo zou er een strijd gaande zijn tussen 'horizontalen' en 'verticalen'.
Er was inderdaad wat spanning tussen twee groepen. De 'verticalen' zouden zogenaamd mensen zijn zoals wij, revolutionaire socialisten en vakbonden met hiërarchische organisaties. De 'horizontalen' beweren vrij te zijn van hiërarchieën. Ik ben nooit gelukkig geweest met die hele terminologie. Alle groepen die betrokken zijn bij het ESF hebben geprobeerd hun eigen prioriteiten en stokpaardjes bovenaan de agenda te krijgen. Dat geldt evenzogoed voor de horizontalen. Ik denk niet dat het in Florence of Parijs anders was.
De kwestie waar het werkelijk om ging, betrof de aanwezigheid van zogeheten 'autonome ruimtes' op het ESF. Daarop zijn waarschijnlijk evenzoveel verschillende visies als er deelnemers aan het ESF zijn. In Florence hadden de autonome Tutti Bianche 'een voet binnen en een voet buiten' het ESF. Daar had ik geen problemen mee. In Parijs was er een intergalactisch dorp, ook een autonome ruimte voor wat meer radicale groepen. Dus eigenlijk is er niet zo veel nieuws onder de zon.
Maar nu vond een aantal 'horizontalen' dat zij ook recht hadden op ESF-geld om hun eigen autonome ruimte te organiseren. Dat compliceerde de discussie verder. Hoe kan zoiets een autonome ruimte zijn als het gefinancierd wordt met geld afkomstig van de vakbonden, revolutionair links en de burgemeester van Londen? Zoals je ziet, is de discussie erg verwarrend.

Wat zal de inbreng van jouw organisatie en de Vierde Internationale zijn in Londen?
We willen de deelnemers aan het ESF laten zien dat wij als Vierde Internationale betrokken zijn bij het proces van de sociale fora. En we willen duidelijk maken dat we iets zinnigs te melden hebben over kwesties als oorlog, neoliberalisme, racisme en Europa. Daarom zullen we zichtbaar aanwezig zijn met onder andere een krant en een manifestatie.
De slogan van het ESF en van het Wereld Sociaal Forum is ‘een andere wereld is mogelijk’. Binnen de beweging bestaan er verschillende ideeën over wat deze ‘andere wereld’ inhoudt. Sommige NGO's willen eerlijke handel, of kapitalisme met een menselijk gezicht. Wij willen helemaal geen kapitalisme. Dat is het vertrekpunt van onze bijdrage aan het ESF.

Voor meer informatie zie de website van het ESF: www.fse-esf.org
Ook vanuit Nederland gaan mensen naar het ESF, mail voor meer informatie naar esf@keerhettij.nl

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop