Labour’s Br-exit

Waarom wonnen de Conservatieven de Britse verkiezingen? Ik citeer The Guardian: de allereerste reden is ‘Brexit’. Boris Johnson had een korte en duidelijke boodschap daarover, Labour niet. Een korte analyse van de uitslagkaart wijst alvast in die richting.

Remainers

Neem nu Londen. Labour won vorige keer 49 van de 73 zetels, de Tories (Conservatieven) 21, de Liberaal-Democraten (LibDems) 3. Deze keer: Labour verliest nipt één zetel, die van Kensington (met de Grenfell Towerbrand in 2017, officieel 72 doden), maar wint er één (Putney). Balans: zetelverdeling ongewijzigd. Londen is een ‘Remain-zone’, waar overtuigend werd gestemd voor lidmaatschap van de EU. Labour deed het ook deze keer dus redelijk goed bij een grootstedelijk jonger kiespubliek.

Het beeld is compleet anders in de minder stedelijke ‘Leave-zones’ waar met meer dan twee derde vóór Brexit werd gestemd. Labour haalde traditioneel veel zetels in die zones; een groot deel – vaak een meerderheid – van de Labourkiezers stemde voor Brexit.

Warrig

En veel van die kiezers hadden geen enkel begrip voor de verwarde positie van Labourleider Jeremy Corbyn. Een deel zag in hem een verkapte Brexiter die niet uit de kast durft komen, anderen een verkapte Remainer. Dat alleen al toont aan dat er geen duidelijk standpunt was, iets wat van Boris Johnson niet  gezegd kon worden. Diens leuze was simpel: Get Brexit done, snel de Brexit zodat we dit hoofdstuk kunnen afsluiten.

Kan men het kiezers kwalijk nemen dat ze Labour niet begrijpen als dat uitpakt met een tweede referendum. Wat nog? We hebben een referendum gehad, respecteer toch eens die uitslag. Of gaan we referendums houden tot wanneer we stemmen zoals gewenst? (Wat bij voorbeeld in Ierland gebeurde). Het is in die gebieden, het noorden en vooral West Midlands, waar voor Brexit werd gestemd, dat vroegere Labourkiezers deze keer thuis bleven, of zoals sommigen het uitdrukten, hun neus dichtknepen en voor de Britse versie van Trump stemden. Het ging om geloofwaardigheid, aldus diverse peilingen. En de boodschap van Johnson was kort, krachtig en overduidelijk, die van Labour warrig en ongeloofwaardig.

Jong en vrouwelijk

Labour kan zich troosten met de peiling waaruit blijkt dat jongeren in meerderheid voor Labour kiezen.Bij de 18 tot 24-jatigen haalt Labour volgens die peiling 71 %, bij de 25 tot 34 is dat 59 %, bij 35 tot 44 is dat de helft, maar bij al wie ouder is zakt dat zeer gevoelig, met 64 % voor de Conservatieven.

Labour doet het relatief ook een stuk beter bij vrouwen dan bij mannen. De voorsprong van de Conservatieven op Labour bij mannen is volgens peilingen 15%, bij vrouwen 6 %; Dat weerspiegelt zich in de gekozenen: Van de 203 Lagerhuisleden van Labour zijn er 104 vrouwen, dus een meerderheid. Bij de Conservatieven is dat 87 op 365. Bij Labour zijn bovendien 65 gekozenen ‘BAME’, Black and Minority Ethnic Backgrounds).

Dit artikel verscheen eerder op Uitpers.

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop