Na de moorden in Orlando: verdriet, woede en waakzaamheid

20.06.2016

De moorden gepleegd in nachtclub Pulse op lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender, intersex en queer (LGBTIQ) mensen in Orlando in de Verenigde Staten laten ons in diepe rouw achter. Onze gedachten zijn bij de slachtoffers en hun naasten, voornamelijk uit de Latino gemeenschap, en alle slachtoffers van haatmisdaden tegen LGBTIQ mensen over de hele wereld. In veel landen nemen we initiatieven voor en nemen we deel aan solidariteitsbijeenkomsten, waarin we rouwen over de grootste geconcentreerde slachting van LGBTIQ mensen sinds de Tweede Wereldoorlog.

Het feit dat Daesh (IS) deze slachting bejubelt, laat nog eens duidelijker het ultra-reactionaire karakter van deze organisatie zien. Maar de onverdraagzaamheid hierachter is niet nieuw, niet gecreëerd en aangemoedigd door één enkele cultuur of religie. In de Verenigde Staten, het land waar de moordenaar geboren en getogen is, volharden rechtse politici die het Orlando bloedbad hypocriet veroordelen, in het blokkeren van LGBTIQ rechten. Veroordelingen uit andere bronnen in andere landen in naam van het christendom, weigeren zelfs te erkennen dat de slachtoffers LGBTIQ mensen waren. LGBTIQ mensen - en in het bijzonder transgender vrouwen - zijn doelwit van moordzuchtige haatmisdaden over de hele wereld.

De doden en gewonden in Orlando zijn het slachtoffer van een voortdurende, bloedige botsing tussen twee rechtse ideologieën. De éne ideologie predikt seksuele onderdrukking in naam van theocratisch fundamentalisme. De andere instrumentaliseert LGBTIQ rechten in het belang van anti-islamitisch racisme en imperialistische interventies. Moslim LGBTIQ mensen die op wrede wijze slachtoffer zijn van deze beide ideologieën, hebben dit op welsprekende wijze onder de aandacht gebracht; we zijn boos dat er weinig gehoor voor hun stem is geweest. Wij verwerpen deze beide ideologieën en beloven mee te doen met de strijd ertegen in de naam van de seksuele vrijheid, vrede en wereldwijde menselijke solidariteit.

Deze verklaring van het bureau van de Vierde Internationale, verscheen op 19 juni 2016 op de website van International Viewpoint en is vertaald door redactie Grenzeloos.

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.