Scholieren zijn dan ook niet tevreden. En dus kwam het vrijdag opnieuw tot acties. Dat betekent dat scholieren zich niet hebben laten intimideren door dreigementen als taakstraffen en hoge geldboetes. Het stakingsrecht is een groot goed en moet ook voor jongeren gelden.
Natuurlijk gaan de protesten en de boosheid van veel scholieren over meer dan alleen de 1040-urennorm. Nederlandse scholieren hebben te maken met de abominabele toestand in het onderwijs. Een lerarentekort, hoge werkdruk, slecht onderhouden klasl0kalen, veel uren zonder onderwijs, heel lange schooldagen, kortom: heel slecht beleid en dat al JARENLANG. De scholieren die nu in actie zijn gekomen weten heel goed waar ze moeten zijn. Bij de overheid! In Rotterdam bezochten scholieren de Coolsingel onder de leus: ‘Schijt aan de overheid.’ Natuurlijk, aardig klinkt dat niet. Maar veranderingen dwing je niet af door aardig te doen.
Media en overheid creëren op een schandalige wijze een beeld van de scholieren als waren het allemaal vandalen. Niets is minder waar. Scholieren gingen deze week opnieuw de straat op nadat de aandacht van hun doelen was afgeleid doo rhet het buitensporige geweld van de politie in onder andere Middelburg vorige week. Scholieren wilden duidelijk maken waarom het werkelijk ging: beter beleid, minder werkdruk. In plaats van de jongeren belachelijk te maken en zelfs te criminaliseren, zou men trots moeten zijn op deze jongeren. Zij komen terecht op voor hun rechten. Zij blijven niet aan de kant staan, maar nemen het heft in eigen hand. Het spontane karakter van de protesten is - ondanks buitensporigheden hier en daar - bemoedigend.
Niemand zal ontkennen dat tussen de actievoerders mensen zitten met minder goede bedoelingen. Maar deze mensen gedijen het best in een agressieve sfeer. Die sfeer werd voor een belangrijk deel gecreëerd door de politie zelf. Ooggetuigeverslagen in Amsterdam laten aan duidelijkheid niets te wensen over. 'Overal was politie en werden scholieren door de politie ‘gecorrigeerd’. De politie lokte zelfs agressief gedrag uit. Kleine groepjes jongeren die waarschijnlijk geen idee hadden wat er aan de hand was kregen zo de kans rotzooi te schoppen. Dat is niet goed te praten, maar laten we niet vergeten dat het hier om heel jonge mensen gaat. De politie hoort zich gedeisd te houden en de wapenstokken kunnen zeker achterwege blijven. Het tegenovergestelde gebeurde, bijvoorbeeld in Amsterdam: ME-charges, arrestaties, gewonden. ‘Gewoon schorem’ schreef De Pers vervolgens over de jongeren die in de toekomst dit land moeten vormgeven.
Schorem is het zeker niet. Deze scholieren komen op voor beter onderwijs in dit land en dat is broodnodig.
Reactie toevoegen