Soedan: een diepe revolutionaire crisis

Na de nederlaag van Omar al-Bashir, die op 11 april na 30 jaar autoritair bewind werd afgezet, gaan de massale acties voor een regimewisseling, die in december 2018 begonnen, door.

Het Soedanese opperbevel kondigde de oprichting aan van een tweejarige militaire overgangsraad en diverse maatregelen om te proberen een einde te maken aan de protesten. Op de dag van het ontslag van al-Bashir gingen de mobilisaties echter op grote schaal door, waarbij duizenden Soedanezen de avondklok van de nieuwe autoriteiten negeerden en zich voor het hoofdkwartier van het leger in Khartoem verzamelden om een burgerregering te eisen.

Op zaterdag 13 april was het de beurt aan generaal Awad Ibn Ouf, benoemd tot hoofd van de Militaire Overgangsraad, om na één dag aan de macht te zijn geweest, af te treden. Generaal Abdel Fattah al-Burhane is in zijn plaats benoemd.

In een poging om de demonstranten tevreden te stellen, kondigde generaal al-Burhane een reeks maatregelen aan als concessies: de opheffing van de avondklok en de vrijlating van alle demonstranten die de afgelopen weken zijn gearresteerd. Hij beloofde ook om de moordenaars van de demonstranten voor de rechter te brengen. In een poging om zijn goede wil te tonen tegenover de demonstranten, kondigde de Militaire Raad ook het ontslag aan van Salah Gosh, hoofd van de machtige Soedanese inlichtingendienst (NISS). Hij beloofde dat na overleg met de oppositie een burgerregering zou worden gevormd - zonder echter een tijdschema te geven - en hij bezwoer dat de overgangsperiode niet langer dan twee jaar zou duren.

Mobilisaties gaan door

De mobilisaties zijn echter niet gestopt, integendeel. De demonstranten roepen met name op tot de ontbinding van de Militaire Overgangsraad. In een verklaring van zondag 14 april riep de Vereniging van Soedanese Professionals, een van de speerpunten van het volksprotest, de bevolking op om het enorme protest van het afgelopen weekend voort te zetten en om ‘alle vormen van vreedzame druk uit te oefenen om de doelstellingen van de revolutie te bereiken’. Voor het hoofdkwartier van het leger in Khartoem zijn nog steeds duizenden demonstranten om druk te blijven uitoefenen, nadat generaal Burhane had toegezegd ‘de wortels van het Omar al-Bashir-regime uit te roeien’.

De concessies die de Militaire Overgangsraad heeft gedaan door de demonstraties van het volk doen niets af aan de aspiraties van de demonstranten voor een radicale verandering van het politieke regime. De Soedanese volksmassa's hebben geleerd van de Egyptische ontwikkelingen en hebben laten zien dat ze geen illusies hebben over de contrarevolutionaire rol van de Soedanese hogere militaire hiërarchie.

Dit artikel werd gepubliceerd op solidaritéS. Nederlandse vertaling redactie Grenzeloos.

Dossier
Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop