Stop liquidaties in de Filippijnen

In Manifest, het blad van de NCPN reageerde Wil van der Klift op dit stuk. Hij verwijt Grenzeloos daarin ‘onjuiste informatie rond te bazuinen’, met deze ‘desinformatie de samenwerking van Links in Nederland te schaden’ en zo ‘acties tegen ondemocratische wetgeving in ons land te verzwakken’.
Wat Van der Klift negeert, is de kern van het artikel in Grenzeloos: het feit dat de CPP en haar gewapende arm (NPA-New People’s Army) systematisch voormalige dissidenten en leden van andere linkse organisaties met de dood bedreigt. Velen zijn inmiddels ook daadwerkelijk vermoord. Wel gaat de Manifestredacteur in op de moord op Romulo Kintanar. Deze wordt omschreven als een gewapende regeringsagent, een tegenstander in de voortdurende burgeroorlog op de Filippijnen. Over het feit dat Kintanar al in 1993 samen met andere dissidenten na een heftige interne strijd in de CPP ter dood werd veroordeeld en dat woordvoerders van de CPP na deze moord verklaarden dat ook andere met name genoemde ‘dissidenten’ hun straf niet zouden ontkomen, zwijgt van der Klift.
‘De uitschakeling van Kintanar had dus niets te maken met meningsverschillen, maar alles met zijn positie als gewapende tegenstander’, zo schrijft hij. Om vervolgens uit te leggen dat Kintanar, toen hij nog leider van het volksleger was, zich schuldig maakte aan (bank)overvallen en afpersing. Het kost Van der Klift dan ook, zoals hij het uitdrukt, ‘niet de minste moeite om in dit meningsverschil de kant te kiezen van de leiding van de toenmalige en huidige CPP, die deze ‘methoden’ afwees’. Zo krijgt de dissident Kintanar met terugwerkende kracht de schuld van de fouten van de CPP en haar gewapende arm en is de leiding daarmee meteen van blaam gezuiverd.
Maar zelfs als Van der Klift gelijk heeft, en Kintanar inmiddels de kant van de regering had gekozen (waarvoor geen enkel bewijs is geleverd), dan blijft de vraag of het op klaarlichte dag overhoop schieten van iemand die in een restaurant zit te eten, een normale zaak is. Kintanar is niet het enige slachtoffer. Raymundo Tejeno, een boerenleider, werd in februari in Bondoc door een NPA-commando doodgeschoten. Florente Ocmen van de Akbaya! Citizen Party kreeg eind mei de kogel en Donnie Valencia van Filippijnse Marxistisch Leninistische Partij (MLLP) was half juni aan de beurt.
Wie niet met ons is, is tegen ons. Wie tegen ons is, is een vijand en in de voortdurende burgeroorlog betekent dat de kogel. Daar komt het verhaal van Van der Klift op neer. En wie daartegen protesteert, verspreidt laster en verzwakt de strijd. Wij vinden daarentegen dat het met moordpartijen ‘oplossen’ van conflicten binnen links de strijd tegen het imperialisme verzwakt. Daarom blijven we iedereen die begaan is met de Filippijnse zaak en met de linkse strijd in het algemeen, oproepen om te protesteren tegen deze praktijken. Meer informatie over de liquidatiepolitiek van de CPP op: www.philsol.nl

Zie, voor het artikel in Manifest: www.ncpn.nl/archief/2003/14/

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop