Veel vrouwenorganisaties, waaronder bijvoorbeeld de Vrouwenalliantie, zijn bezig met internationaal werk. Maar zij zien zichzelf niet als deel van een grotere andersglobaliseringsbeweging. En hoewel binnen globaliseringsgroepen – ATTAC, XminY, People’s Global Action - vrouwen zitten, afficheren zij zich niet als deel van de vrouwenbeweging of als feministes.
Gender en etniciteit blijken maar moeizaam te verankeren in het geheel, ook bij deze directe actiepoot van de globaliseringsbeweging. Veel vrouwen willen over de politieke implicaties van feminisme praten maar zien treurig dat hun energie ingezet moet worden om voorbij de eerste horde te komen: eerst moet overal nog gevochten worden voor een plek aan de tafel.
De bestaande vrouwenorganisaties hebben nauwelijks aansluiting bij jonge vrouwen die naar bijeenkomsten over globalisering gaan. Wel heel actief op het thema globalisering zijn de internationale netwerken die vanuit Nederland gecoördineerd worden, zoals het alternatieve vakbondsnetwerk IRENE of de Women’s Global Network for Reproductive Rights. Maar hun bereik en zichtbaarheid is in Nederland beperkt.
Voor de meeste Europese landen geldt dat de vrouwenbeweging maar mondjesmaat aansluiting vindt bij jongeren, bij jonge vrouwen in de globaliseringsbeweging. Jonge vrouwen worden nauwelijks meer aangesproken door (hun idee over) het feminisme, door de sfeer, de strategieën en modellen van ‘de’ vrouwenbeweging.
Na de Wereldvrouwenmars in 2000 heeft de internationale organisatie zich aangesloten bij het Wereld Sociaal Forum om daar haar centrale thema’s armoede en geweld tegen vrouwen verder uit te dragen; ze zijn nu één van de vijf centrale sociale bewegingen in het WSF.
Na het overweldigende succes van het Europees Sociaal Forum in Florence, komt er in november 2003 een tweede Europees Sociaal Forum in Parijs. Honderd vrouwen besloten in Florence om een aparte vrouwenbijeenkomst te organiseren, het weekend voordat het tweede Europees Sociaal Forum van start gaat.
Ook in Nederland organiseren vrouwenorganisaties nieuwe bijeenkomsten in 2003. FENN (Feminist Economics Network in the Netherlands) gaat meer met het onderwerp doen, de Vrouwenalliantie organiseert vier workshops over globalisering, het Feministisch Kafee Utrecht gaat een avond beleggen over neoliberalisme en de vrouwenbeweging, de Wereldvrouwenmarsen gaat proberen om een doorstart te maken in Nederland. En er is meer in voorbereiding. Nu nog meer dwarsverbanden, er is ruimte om samen iets te ondernemen.
Voor verdere informatie:
www.fse-esf.org
www.fen-netherlands.nl
www.vrouwenalliantie.nl
www.wgnrr.org
feminisme mailinglijst via: www.iiav.nl
Bron: artikel van Gisela Dütting dat verscheen in LOVER 2003/1. Voor meer informatie over en abonnementen op LOVER: www.iiav.nl/lover
Reactie toevoegen