Win-win voor Rijkman Groenink

Willem Johan Rijkman Groenink is vooral bekend als de bankier die ABN AMRO naar de kloten hielp en daar zelf een leuk bedragje aan overhield. Bij zijn afscheid van de bank, die toen overgenomen werd door een consortium van Fortis, de Royal Bank of Scotland en Banco Santander, kreeg hij ruim 40 miljoen euro mee. Daar ontstond enige publieke verontwaardiging over, maar ja, afspraak is afspraak als je bankier bent.

Een jaar later moest de bank, of wat daar van over was, door de staat gered worden, wat ons als belastingbetalers een lieve cent heeft gekost. De rel over zijn afscheidspremie was overigens niet de eerste keer dat Rijkman in opspraak kwam. In 2004 liet hij documenten vernietigen die betrekking hadden op het ontduiken van de sancties tegen Iran en Libië. Maar, zo vertelde Rijkman, hij had inderdaad opdracht gegeven papieren die hier betrekking op hadden te vernietigen, maar dat had betrekking op de kopieën, het was natuurlijk niet zijn bedoeling dat ook de originele stukken de versnipperaar in gingen. Zo’n man dus.

Een paar jaar geleden las ik een interview met hem waarin hij vertelde dat hij zich nu bezighield met de klimaatproblematiek. Hij investeerde flink in een bedrijf gespecialiseerd in de afvang van CO2. “Ach, weer zo’n topman die als hij zijn schaapjes op het droge heeft toch nog iets maatschappelijk nuttigs wil  gaan doen,” dacht ik.

Maar dat was veel te naïef. Vandaag  lees ik in de Volkskrant dat ‘zijn’ bedrijf Oranje Nassau Energie, (genoemd naar de ridderorde die Rijkman Groenink ooit door Gerrit Zalm opgespeld heeft gekregen) CO2 uit een kolencentrale op de Maasvlakte wil gaan gebruiken als drijfgas bij  de winning van aardgas en aardolie op de Noordzee. En daar hopen ze honderden miljoenen Europese subsidie voor te vangen.

Een typische win-winsituatie. Niet voor het klimaat natuurlijk, ook niet voor de Europese belastingbetaler maar wel voor Rijkman Groenink en zijn vrinden. Is dat nou wat ze bij COP 21 in Parijs bedoelen als ze het hebben over de rol van het bedrijfsleven in de strijd tegen de opwarming van de aarde? Ik ben bang van wel.

Dit stukje verscheen als column op Konfrontatie.

 

 

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop