Vijf jaar na het uitbreken van de bankencrisis - die de huidige economische crisis inluidde - en nadat er in Europa 1.700 miljard euro is uitgegeven aan het redden van banken wordt er gesuggereerd dat met de vorming van een Europese bankenunie de banken aan banden worden gelegd. 'De belastingbetaler draait niet langer op voor toekomstige problemen in de financiële sector', zei minister Dijsselbloem daarover tegen de NRC.
Het onvolprezen Corporate Europe Observatory (CEO) schreef een nauwgezet rapport over de bankenunie dat in het Nederlands werd vertaald door het even onvolprezen Ander Europa. De conclusie van de CEO studie is dat de bankenunie 'de bankensector niet zal behoeden voor toekomstige crisissen, ze zal geen eind maken aan dure reddingsoperaties met overheidsgeld, en het daaraan gekoppelde bezuinigingsbeleid zal niet tot het verleden behoren. Integendeel, twee van de grootste kwalen van het EU-beleid zullen voortduren: dure reddingen van banken, en het opleggen van bezuinigingsmaatregelen.'
In de komende verkiezingscampagne voor het Europees Parlement zal door voorstanders van de huidige EU de bankenunie ongetwijfeld als een succes van Europa naar voren worden geschoven. Door CEO wordt de bankenunie omschreven als een 'Unie voor grote banken'.
'Voor de banken is de bankenunie (…) de garantie dat de een gemaakte markt voor financiële diensten niet alleen beschermd wordt, maar ook uitgediept. De aangenomen bankregels houden meer harmonisatie in en maken het dus moeilijker voor lidstaten om strengere eisen op te leggen aan hun banken. Voor grote banken maakt zo een geharmoniseerd systeem van regels het gemakkelijker om uit te breiden, want alles is voorspelbaarder. Vandaar hun steun voor het gemeenschappelijk toezichtmechanisme, dat het toezicht op de grootste banken toevertrouwt aan de ECB.'
'We moeten hieruit concluderen dat de bankenunie geen einde maakt aan de stroom van overheidsgeld naar grote banken en ook niet aan het bezuinigingsbeleid dat volgde in het zog van de crisis. Het ziet er eerder naar uit dat de bankenunie de status-quo zal bevestigen, wat betekent dat de banken kunnen voortgaan met hun onverantwoord speculatief gedrag ten koste van een hoop miserie voor de meerderheid van de mensen.
Reactie toevoegen