Oekraïne: arbeiders verdedigen het land, maar het parlement keert zich tegen hen

ITUC - 
30.07.2022

Het parlement van Oekraïne nam twee wetsvoorstellen aan die het recht op collectieve loononderhandelingen en andere belangrijke beschermingsmechanismen wegneemt, en werkgevers toelaat om tot 10% van hun personeel op nul-urencontracten tewerk te stellen, zodat ze alle controle over hun werktijd verliezen.

Als president Zelensky de wetsvoorstellen ondertekent worden ze wet. De Oekraïense vakbonden FPU en KVPU, leden van de internationale conferentie van vakbonden ITUC, veroordelen deze beslissingen.

Twee andere wetsvoorstellen maken het mogelijk de bezittingen van de FPU, waar zo’n 300 000 vluchtelingen verbleven hebben en die nog steeds uitvalsbasissen zijn voor de opvang van binnenlandse ontheemden en humanitaire hulp aan gezinnen die alles verloren hebben en in de frontlinie staan van het verzet tegen de Russische invasie te confisceren.

De wetten om de rechten van werknemers af te schaffen waren al voor de invasie in het parlement ingediend, maar het is niet gelukt om ze te laten goedkeuren. [De internationale vakbondsorganisaties] ITUC, de IAO en het EVV hebben de voorstellen toen bekritiseerd. Terwijl de werknemers in beslag worden genomen door de strijd tegen de Russische invasie en de vakbonden zich concentreren op humanitair werk en het draaiende houden van het land, ontneemt de noodtoestand hen de mogelijkheid om publiekelijk te mobiliseren tegen de vernietiging van rechten en de diefstal van hun eigendommen.

Sharan Burrow, secretaris-generaal van het ITUC, zei: ‘Het is grotesk dat terwijl Oekraïense arbeiders het land verdedigen en zorgen voor de gewonden, zieken en ontheemden, zij nu door hun eigen parlement worden aangevallen terwijl ze met de rug naar hen toe staan. De grote meerderheid van de Oekraïense werknemers werkt voor bedrijven met minder dan 250 werknemers. Het zijn deze werknemers die de bescherming van hun lonen, arbeidsomstandigheden en veiligheid zal worden ontzegd als president Zelensky de wetsvoorstellen ondertekent. Bovendien is het dreigement om eigendommen van de vakbonden in beslag te nemen bedoeld om te voorkomen dat deze zich tegen de draconische wetsvoorstellen verzetten, en zal het oligarchen in staat stellen om deze eigendommen tegen spotprijzen in handen te krijgen. Ondanks de oorlog lijkt de Oekraïense politiek business as usual te zijn, alleen nu onder de staat van beleg. De wet die vorig jaar september is aangenomen om de macht van de Oekraïense oligarchen over het parlement en het land te beperken, heeft duidelijk gefaald. Wij roepen de president op om zich tegen de oligarchen te verzetten en te weigeren de wetsvoorstellen te ondertekenen, en om duidelijk te maken dat eigendomsrechten in de toekomst in Oekraïne zullen worden beschermd’.

Het ITUC en het EVV hebben bij de Oekraïense autoriteiten geprotesteerd tegen de wetsontwerpen, die duidelijk in strijd zijn met de belangrijkste IAO-verdragen en die een bedreiging vormen voor de kandidatuur van Oekraïne voor de EU.

Deze tekst verscheen op de website van het ITUC-CSI.

Inmiddels is er vanuit de Britse solidariteitsbeweging een petitie gestart om Zelenski op te roepen de wetten niet te ondertekenen.  

Dossier
Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.