1 mei Amsterdam

Voor het vierde achtereenvolgende jaar wordt er in Amsterdam een brede 1 meiviering georganiseerd. Dit jaar zal voor het eerst de manifestatie vooraf worden gegaan door een demonstratie. De viering wordt gezamenlijk georganiseerd door vakbonden, politieke maatschappelijke en migrantenorganisaties. Initiatiefnemer en drijvende kracht er achter is het steuncomité sociale strijd.

 

Het begon in 2010 met de staking van de schoonmakers. In het kader van hun stakingsacties hadden de schoonmakers het initiatief genomen voor een 1 meibijeenkomst op het Beursplein: 1 mei met de schoonmakers. Toen kort voor 1 mei de schoonmakers een overwinning boekten en hun staking beëindigden werd het omgedoopt tot het ‘feest van de schoonmakers’ en werd de organisatie ervan overgenomen door het steuncomité dat toen nog functioneerde onder de naam ‘comité steun de schoonmakers’. De manifestatie die door een groot aantal organisaties werd ondersteund was een groot succes.

Het jaar daarna nam het inmiddels tot ‘steuncomité sociale strijd’ omgedoopte comité weer het initiatief voor een bijeenkomst op het Beursplein en vorig jaar werd een manifestatie gehouden in het Werkteater.

 

Ewout van der Hoog van het steuncomité, die nu net als de afgelopen twee jaar een centrale rol speelt in de organisatie, benadrukt het belang van een brede samenwerking. “We zijn ook dit jaar weer begonnen met de twee grote vakbonden FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV te benaderen. Als je breed begint dan eindig je ook breed. We zijn nu ook met andere bonden, met name met de Bouwbond FNV en met FNV Kiem in gesprek. Daarnaast zijn er andere organisaties bij betrokken. Centraal staat de strijd tegen het regeringsbeleid. En dan niet alleen de sociaal-economische strijd, maar bijvoorbeeld ook de strijd van de vluchtelingen die zich de afgelopen tijd zo duidelijk en strijdbaar hebben laten zien.”

“Dit jaar”, zo gaat hij verder, “zal er ook veel aandacht worden besteed aan de situatie in Zuid-Europa. Want de bevolking daar wordt natuurlijk nog veel meer uitgeknepen dan hier en verzet zich daartegen. Deze keer hebben we er nu ook voor gekozen om voorafgaande aan de manifestatie ook een demonstratie te houden. Het is tijd om ons niet alleen in een zaal te manifesteren maar om ook met onze eisen de straat op te gaan.”

Tags
Dossier

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop