1 Mei: laat de rijken de crisis betalen!

Foto: Willem Croese

Onderstaande toespraak werd gegeven op een inspirerende 1 mei demonstratie in Amsterdam bij De Dokwerker. Naast Rob Marijnissen (1 mei coalitie Amsterdam) spraken ook Sadet Karabulut, Sanne Maassen van den Brink (klimaatbeweging), Khadija Tahiri (werkers in de schoonmaak), August Ammerlaan en Bart Hartog (studentenbeweging), en Zakaria Boufangacha (vice-voorzitter FNV).

In de demonstratie waren diverse groepen en bewegingen vertegenwoordigd zoals Niet Te Koop (campagne tegen de verkoop van sociale huurwoningen) en de Bond Precaire Woonvormen, FNV Migrant Domestic Workers, Voor 14 Amsterdam, Niet mijn schuld, DIDF (vereniging van arbeiders uit Turkije in Nederland), klimaatactivisten, en linkse jongerenorganisaties zoals CJB, ASVA, DWARS en ROOD.

Beste mensen,

Vandaag gaan we samen de straat op, in solidariteit met mensen wereldwijd.

De afgelopen 11 jaar is in Nederland 1 mei, van oudsher een dag van eenheid en internationale solidariteit, als dag van de arbeid populairder geworden. Velen van ons die dit vandaag hebben georganiseerd hebben ook de viering op 1 mei 2010 mede-georganiseerd. Deze vond plaats na een zes weken durende staking van de schoonmakers. Een staking met radicale acties zoals een langdurige bezetting van het station Utrecht, een bezetting van het hoofdkantoor van de ABN/AMRO, en nog veel meer. Daarmee wisten zij de harten van velen te veroveren. Zij staakten voor meer waardering en voor respect. En ze hebben gewonnen. In Amsterdam hebben we toen een solidariteitscomité opgericht en vele acties samen met hen kunnen voeren. Wij kunnen nog steeds trots zijn dat we dat gedaan hebben en zijn trots op de schoonmakers. Vandaag staat een van de stakingsleiders van toen op dit podium.

1 mei is ook altijd een dag geweest voor inspiratie, om plannen voor acties bekend te maken, eisen met elkaar te delen en overwinningen te vieren. Om onze kracht te laten zien. Al meer dan 130 jaar lang. Een dergelijke dag is nog steeds nodig. Het kapitalisme laat zich van zijn meest barbaarse kant zien met de verschrikkelijke beelden van corona in India en Brazilië. De rijken die rijker worden en de armen armer. Een dozijn multi-miljardairs bezit evenveel als de helft van de mensheid. De patenten voor vaccins moeten vrijgegeven worden zodat een gratis of goedkoop vaccin voor iedereen op deze wereld beschikbaar komt. Stop corona door internationale solidariteit. Laat de rijken de crisis betalen.

Hoe staat het er voor met onze strijd en met onze bewegingen?

In de eerste maanden van dit jaar is al meer gestaakt dan in heel 2020. In maart werd door meer dan 30.000 mensen op vele plaatsen actie gevoerd voor een eerlijk klimaatbeleid. Er werden voor vluchtelingen solidariteitsacties gevoerd. Jongeren en studenten hebben actie gevoerd tegen het leenstelsel en is er in meerdere steden tegen racisme en opkomend fascisme gedemonstreerd. Dankzij de BLM protesten van vorig jaar en dankzij de durf van heel veel zwarte mensen staat racisme meer dan ooit op de agenda.

Ik ben ook trots op Marisella de Cuba die het lef heeft gehad te protesteren bij het standbeeld van J.P. Coen. J.P. Coen was verantwoordelijk voor de genocide van de bevolking op Banda, in voormalig Nederlands Indië. De burgemeester van Hoorn vindt dat zij met haar stoepkrijtactie het standbeeld heeft beschadigd en haar werkgever CED, die onder druk werd gezet door extreemrechts, heeft haar ontslagen. Er worden solidariteitsacties georganiseerd. Zij gaat door en wij zijn solidair.
Met die protesten moeten we door gaan. Dat zal hard nodig zijn. Het is nu immers zichtbaar welke schade de kabinetten van Rutte hebben toegebracht aan het onderwijs, de zorg, de jeugdzorg en sociale zekerheid. Racisme wordt door de overheid gebruikt om ons tegen elkaar uit te spelen.

We zijn trots op de campagne Voor 14, voor een minimumloon van 14 euro per uur met behoud van de koppeling aan de uitkeringen en de AOW. Dat staat op de politieke agenda. Wij gaan door. Op woensdag 19 mei is er een actie voor de ingang van de Tweede Kamer: om armoede te bestrijden is verhoging van het minimumloon en afschaffing van de kostdelersnorm nodig.

We zijn trots op de acties van de klimaatbeweging. Zoals laatst een solidariteitsactie bij de poort van de kolencentrale ONYX in Rotterdam, samen met de kolenwerkers in beweging voor een eerlijk sociaal plan. Er komen nieuwe en grotere acties van de klimaatbeweging in het najaar. Daar sluiten wij ons bij aan. Voor een eerlijke energietransitie. Wij zijn solidair met de stakers die van de bedrijven die geprofiteerd hebben van de pandemie eerlijke arbeidsvoorwaarden eisen.

We zien bij heel veel acties vrouwen voorop lopen omdat zij juist in crisistijden de zwaarste klappen krijgen. Zij moeten veel taken erbij doen in het huishouden en bij mantelzorg. In de zorg, waar veel vrouwen werken, hebben werkers het zwaar te verduren. Van de 1.000.000 zorgwerkers hebben er 160.000 corona gehad – 60 van hen zijn overleden. De werkdruk is er enorm.

Vrouwen krijgen ook minder betaald dan mannen, omdat de Hoekstra’s, de Rutte’s en de Zalms, de AH’s en de Shell’s de winsten boven alles laten gaan, en het is in hun belang dat mannen en vrouwen tegen elkaar worden uitgespeeld. We eisen gelijk loon voor gelijk werk.

Het zijn de migrant domestic workers die voor weinig geld huishoudelijk werk doen zodat ouders met kinderen allebei hun werk kunnen doen. Deze domestic werkers ontvangen echter geen ziekengeld. Door corona staan ze op straat zonder enig sociaal vangnet. Steun de strijd van FNV Migrant Domestic Workers voor erkenning en sociale ondersteuning. Op 16 juni , de internationale dag voor domestic workers wordt een activiteit georganiseerd.

Zij gaan door en wij zijn solidair. Laat de rijken de crisis betalen.

Op 15 mei 13.00 uur zal op de Dam in Amsterdam samen met de slachtoffers van het toeslagenschandaal gedemonstreerd worden. Ongekend Onrecht? Gerechtigheid Nu!

Opsporings-algoritmes, gemaakt door ambtenaren en met medeweten van ministers, betekenen dat zo’n 80 procent van de slachtoffers van het toeslagenschandaal van kleur zijn of een migratieachtergrond hebben. Racistische ambtenaren werden afgestuurd op de slachtoffers thuis, en signalen van ambtenaren die niet mee wilden werken aan deze praktijken werden genegeerd. Dat dit gebeurd onder verantwoordelijkheid van Rutte hoeft eigenlijk niet te verbazen, want hij werd eerder al veroordeeld wegens aanzetten van racisme.

Stop racisme en discriminatie. Volledige compensatie voor de slachtoffers. Laat de rijken de crisis betalen.

Wij staan vóór een inclusieve samenleving waarin iedereen zichzelf kan zijn, werkelijk gelijk is en waar ieders bijdrage waardevol is. Vóór een goed pensioenstelsel voor iedereen, gratis toegang tot volledige gezondheidszorg, en voor kosteloos en goed onderwijs. Vóór een sociaal vangnet dat mensen opvangt, en niet dehumaniseert. Vóór de bouw van een brede beweging, een arbeidersbeweging die voor elkaar opstaat, elkaar beschermt tegen repressie van bovenaf en een sociale samenleving af zal dwingen. Wij zeggen: Laat de rijken de crisis betalen!

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop