1 meiviering Amsterdam

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar wordt er in Amsterdam een brede 1 meiviering georganiseerd. Net als vorige jaar zal de manifestatie vooraf worden gegaan door een demonstratie. De viering wordt gezamenlijk georganiseerd door vakbonden, politieke maatschappelijke en migrantenorganisaties. De sprekers zijn dit jaar Maureen van der Pligt (SP) en Rob Marijnissen (FNV Bondgenoten). Net als andere jaren zal er veel aandacht zijn voor groepen die strijd voeren tegen de crisispolitiek.

Deze ‘traditie’ begon in 2010 met de staking van de schoonmakers. Het ‘comité steun de schoonmakers’ organiseerde toen op 1 mei, toen de staking van de schoonmakers net was afgelopen op het Beursplein het feest van de schoonmakers. Die manifestatie die door een groot aantal organisaties werd ondersteund was een groot succes. Het jaar daarna nam het inmiddels tot ‘steuncomité sociale strijd’ omgedoopte comité weer het initiatief voor een bijeenkomst op het Beursplein en het jaar daarna werd een manifestatie gehouden in het Werktheater. Vorige jaar werd er voor het eerst ook een demonstratie georganiseerd die evenals de manifestatie in de Brakke Grond een groot succes werd.

Inmiddels wordt de organisatie van de 1 mei viering gedaan door een werkgroep van mensen uit verschillende deelnemende organisaties. Rob Marijnissen is er daar een van. “Toen wij indertijd het comité ‘steun de schoonmakers’ oprichtten en als een van de activiteiten van dat comité  op 1 mei 2010 het feest van de schoonmakers organiseerden hadden we natuurlijk nooit gedacht dat dat het begin zou zijn van een serie brede 1 mei vieringen in Amsterdam. Ook dit hebben we dus uiteindelijk aan de schoonmakers te danken.”

Sociale strijd centraal

“Wat steeds centraal staat op de 1 mei manifestaties is de sociale strijd”, gaat Rob verder. “Er komen steeds vooral mensen aan het woord die de afgelopen periode actie gevoerd hebben of daar nog midden in zitten. Dat is volgens mij ook het succes van deze aanpak. We werken in de organisatie samen met mensen van verschillende organisaties die het vast over een heleboel dingen niet met elkaar eens zijn, maar we houden ons in het kader van de 1 meiviering niet bezig met ideologische discussies of hoogdravende toekomstperspectieven. Daar zijn genoeg andere gelegenheden voor. Op 1 mei staat de gezamenlijke strijd centraal. Dat maakt dat ook vele organisaties en mensen met een heel verschillende achtergrond mee doen.

willembos[at]grenzeloos.org

Dossier
Soort artikel
Reactie van:

Peter Timmerman

wo, 04/30/2014 - 05:13

Ik zou graag zien dat we ALLEMAAL deze manifestaties voortaan in Den Haag gaan doen.
Concentreer daar. Want daar moet het gaan gebeuren.

Reactie van:

chris

za, 04/30/2016 - 16:54

Overal wordt 1 mei gevierd. Dus ook in Amsterdam, hoofdstad van ons land.
Meer Echte Banen moet overal gebeuren, niet alleen in Den Haag!

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop