8 maart: strijd voor het leven van vrouwen en voor gelijkheid in de productie van het leven!

Internationale Vrouwendag is elk jaar een belangrijk moment om zichtbaarheid te geven aan de feministische strijd tegen het patriarchale kapitalisme en de voortdurende pogingen om nieuwe manieren te vinden om ons te onderdrukken en uit te buiten. Met de door de covid-19-pandemie veroorzaakte gezondheidscrisis, gevoegd bij de economische crisis en de aanvallen van conservatieve regeringen op vrouwenrechten, wint de internationale mobilisatie op 8 maart nog aan belang en urgentie.

De pandemie heeft een crisis ontketend op verschillende vlakken van het menselijk leven, en bij het invoeren van maatregelen van fysieke isolatie om de gezondheid te beschermen, bleek dat de banen die nodig zijn om te overleven de werkelijk essentiële banen zijn. Veel vrouwen werden beperkt tot de huiselijke ruimte en werden beroofd van banen die, hoewel onzeker, hun een inkomen opleverden.

De last van de zorgarbeid voor het gezin nam aanzienlijk toe en ging gepaard met een stijging van het aantal gevallen van geweld en vrouwenmoord, als een manier om de last hiervan op vrouwen te leggen. De pandemie heeft dus aangetoond dat sociaal reproductiewerk centraal staat in de alternatieven voor het beheer van dergelijke crises en het vinden van oplossingen, maar ook het risico inhoudt dat de rol van vrouwen bij de uitvoering ervan wordt versterkt.

Als tegenwicht hebben vrouwen over de hele wereld netwerken van solidariteit en steun gevormd en versterkt, vormen van bescherming opgezet en dit soort geweld aangeklaagd, en vormen van verzet tegen honger, armoede en een toenemend verlies van rechten tijdens de pandemie opgebouwd. Het verbouwen, produceren en distribueren van voedsel, het uitwisselen van voedsel en materiaal voor gezondheidsbescherming, het vervangen van persoonlijke ontmoetingen door virtueel contact, het creëren van zelfbeschermingsmechanismen, werden naast andere initiatieven in lokale gemeenschappen uitgevoerd onder leiding van vrouwen.

Bovendien heeft de actieve strijd van vrouwen tijdens de pandemie belangrijke overwinningen opgeleverd, zoals de legalisering van abortus dit jaar in Colombia en eerder in Argentinië en in sommige Mexicaanse staten en vrouwen als essentiële werknemers (gezondheidswerkers, leraren, enzovoort) hebben niet geaarzeld om te staken om hun arbeidsomstandigheden te verdedigen.

De Russische invasie in Oekraïne heeft vrouwen bijzonder hard getroffen. Vrouwen en hun kinderen vormen de overgrote meerderheid van de meer dan een miljoen mensen die het land zijn ontvlucht. Tegelijkertijd nemen vooral jongere vrouwen actief deel aan de gewapende en ongewapende verdediging van hun land. Vrouwen spelen ook een sleutelrol bij het mobiliseren van diasporagemeenschappen en zijn prominent aanwezig in de anti-oorlogsbeweging in Rusland.

Op 8 maart moeten we de alternatieven redden die tijdens deze jaren van ontbering zijn gecreëerd en daarbij de rol benadrukken die de vrouwenstaking heeft gespeeld bij het zichtbaar maken van het werk voor sociale reproductie.

We zullen de straten bezetten en ook de internetnetwerken en alle plaatsen waar we onze strijd kunnen voeren. We willen leven, zonder machismo, zonder geweld, met erkenning van ons werk en met gelijkheid! Leve de Internationale Vrouwendag!

Motie aangenomen door het Internationaal Comité van de Vierde Internationale op 5 maart 2022

Nederlandse vertaling redactie Grenzeloos.

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop