Aan buitenlandse politici – over gerechtigheid voor Oekraïense arbeiders!

Aan de vooravond van de verkiezingen voor het Europees Parlement deden vakbondsactivisten in Kryvyi Rih een beroep op de kandidaten om de politici eraan te herinneren dat de loontrekkers het meest te lijden hebben onder de oorlog, dat ze munitie tekort komen en dat hún belangen op hoge plaatsen besproken moeten worden. De vakbondsleden geloven dat het negeren van die feiten rampzalig kan zijn. Ze waarschuwden ook tegen het gebruik van steun voor Oekraïne als verhulling van hun eigen egoïstische doelen, gebruikelijk bij sommige internationale elites.

Yuriy Samoilov, leider van de onafhankelijke vakbond van mijnwerkers, zei: 'In onze gezinnen gaat bijna ieder gesprek over de oorlog. Over degenen die momenteel dienen, over hoe we hen kunnen helpen, omdat de overgrote meerderheid van de gemobiliseerden gewone arbeiders zijn. En het is duidelijk dat dat de prioriteit is voor de vakbond. Maar tegelijkertijd wordt de arbeidswetgeving aan de achterkant opgeschort, wordt er bezuinigd op de sociale uitgaven en hebben de kinderen van zakenlieden en ambtenaren het naar hun zin in het buitenland. Is dat eerlijk?' vraagt Yuriy zich af.

Bij de oproep hebben zich al een aantal vakbonds-, burger- en studentenactivisten uit verschillende regio's van Oekraïne aangesloten. Die zijn even ontevreden over het gebrek aan belangstelling voor de problemen van werknemers en zijn ervan overtuigd zijn dat gezamenlijke inspanningen de sleutel zijn om hun stem te laten horen. Ze geloven dat het potentiële publiek van de oproep bestaat uit vrienden van Oekraïne en bondgenoten van werknemers, zowel in Europa als in de rest van de wereld.

Oleksandr Skiba, hoofd van de Vrije Vakbond van Spoorwegarbeiders in het district Darnytsia, wijst erop dat sinds het begin van de oorlog de reikwijdte van de arbeidsrechten fundamenteel is ingeperkt. Volgens hem hebben de meeste veranderingen niet bijgedragen aan het versterken van de defensiecapaciteit, maar eerder het tegenovergestelde. 'Door werkgevers toe te staan arbeidsrelaties en de bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten willekeurig op te schorten, wordt de rol van vakbonden aanzienlijk ondermijnd en worden de fundamenten van de democratie vernietigd,' zegt hij. Oleksandr benadrukt zijn vertrouwen in de kracht van eenheid en steun voor elkaar in de strijd en verwacht solidariteit van zijn buitenlandse kameraden.

Brief aan de politieke vertegenwoordigers van de volkeren van Europa en de wereld

Aangezien ons lot vaak afhangt van uw beslissingen, willen wij, Oekraïense vakbondsleden en activisten uit het maatschappelijk middenveld, ons rechtstreeks tot u richten en het volgende benadrukken:

Terwijl de internationale gemeenschap in besluiteloosheid blijft steken, voeren de Russische bezettingstroepen vrolijk hun offensief op, sterven onze kameraden aan het front, gedwongen zich te verdedigen zonder voldoende munitie, en worden onze elektriciteitscentrales, fabrieken en huizen getroffen door verwoestende aanvallen bij gebrek aan luchtverdediging. Met werkelijk onwrikbare steun zou dat niet onvermijdelijk zijn geweest. Voorlopig blijven we echter grotendeels alleen achter met de agressor.

De veerkracht van de Oekraïense samenleving hangt af van gewone werkende mensen, die de meerderheid van de militairen vormen en het werk van het thuisfront in logistiek, productie en onderhoud van kritieke infrastructuur verzekeren. Tegelijkertijd is de steeds zichtbaarder wordende sociale stratificatie, waarbij publieke goederen alleen voor de elite beschikbaar zijn en de meerderheid het moet doen met de verplichtingen, demotiverend en bedreigend voor zowel de defensiecapaciteit als de toekomst van het land. Maar terwijl wij nog steeds een hongerloon krijgen, overuren maken en elk moment op straat dreigen te worden gezet, is onze regering veel meer bezig met deregulering en het creëren van gunstige omstandigheden voor het bedrijfsleven.

De veiligheid en het welzijn van onze families en vrienden is een absolute waarde voor ons, iets wat we niet opgeven. Het is echter duidelijk dat het naoorlogse Oekraïne kansen op een fatsoenlijk leven zal ontberen als werknemers niet de macht hebben om hun problemen op te lossen. Met afschuw realiseren we ons dat we waarschijnlijk een beter leven in het buitenland zullen moeten zoeken, dag en nacht werkend, wedijverend om een schamel rantsoen van hebzuchtige meesters.

Het is ook geen geheim dat jullie elites de lonen bevriezen, de prijzen verhogen, vakanties schrappen en snijden in de sociale uitgaven, met als rechtvaardiging de noodzaak om Oekraïne te steunen. Tegelijkertijd gaan ze door met wederzijds voordelige handel met Rusland, waarbij geld en technologie hun militaire capaciteiten ondersteunen. Dat beleid is uiterst gevaarlijk voor de solidariteit en het vertrouwen tussen onze volkeren.

We begrijpen dat we alleen samen de democratie en sociale rechtvaardigheid kunnen verdedigen tegen de oprukkende imperialisten, de druk van dictators, de honger van oligarchen en de demagogie van extreemrechts.

Daarom roepen we jullie op om:

1. Stop de wapenexport naar derde landen en geef nu prioriteit aan de levering van wapens en munitie die nodig zijn voor de verdediging van Oekraïne. Onze oorlog mag geen voorwendsel worden voor winstbejag door veiligheidshandelaren!

2. Maak het voor Poetins regime onmogelijk om sancties te omzeilen door de schimmige constructies die Russische, Oekraïense en andere oligarchen gebruiken, op te doeken. Elke transactie en elk detail stelt Rusland in staat om de oorlog voort te zetten!

3. Schrijf de oneerlijke schuld af en zorg ervoor dat je geld niet wordt besteed aan asociale experimenten in ons land! Internationale steun moet helpen om de universele gezondheidszorg en onderwijsstelsels te herstellen en uit te breiden, betaalbare huisvesting en openbare infrastructuur opnieuw op te bouwen en te zorgen voor fatsoenlijke banen en arbeidsomstandigheden.

4. Leg contacten met Oekraïense vakbonden en maatschappelijke organisaties, lobby voor hun betrokkenheid bij de besluitvorming op alle niveaus en benadruk het belang van collectieve onderhandelingen en vrijheid van vereniging! In een misvormd politiek systeem is dat bijna de enige manier voor gewone mensen om hun rechten te krijgen.

5. Stel het gebruik van solidariteit om gevestigde belangen te dekken aan de kaak! Confisqueer Russische bezittingen, elimineer offshorebedrijven, belast de superrijken, maar zet mensen niet voor een valse keuze: offer het lot van de Oekraïners op of beroof de meest kwetsbaren in eigen land!

Aangenomen op de bijeenkomst van vakbonds- en studentenactivisten van Kryvbas ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Arbeid, voorgezeten door Yuriy Samoilov en bijgewoond door vertegenwoordigers van onafhankelijke vakbonden ArcelorMittal Kryvyi Rih, Kryvyi Rih Iron Ore Plant, Metinvest en Rudomine, de Vrije Vakbond van Gezondheidswerkers van Kryvyi Rih, de Vrije Vakbond van Opvoeders en Wetenschappers van Kryvyi Rih, de studentenvakbond Direct Action, de NGO Heksen van Kryvbas, de NGO Spravedlyvist en de NGO Sotsialnyi Rukh.

Teken onze petitie!

Dit artikel stond op Sotsialnyi Rukh. Nederlandse vertaling redactie Grenzeloos.

Dossier
Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop