Academicus verpest feestje

Afgelopen juni zou Butler de jaarlijkse ‘civil courage award’ van de Berlijnse Gay Pride manifestatie – daar bekend als Christopher Street Day - in onvangst nemen. Het liep wat anders. Nadat ze was aangekondigd door iemand van Die Grünen die Butler’s kwaliteiten als criticaster loofde maar moeite leek te hebben haar werk te begrijpen of haar naam uit te spreken weigerde Butler ten overstaan van de menigte de prijs in ontvangst te nemen.
In een korte, in het Duits voorgelezen, toespraak verklaarde Butler zich te distantiëren van de mainstream, zeer commerciële CSD en de islamofobe en racistische opvattingen die bij sommige betrokken organisaties de ronde doen: ‘Ik kan niet anders dan mezelf distantiëren van medeplichtigheid met racisme, inclusief anti-moslim racisme’.
De prijs zou beter, zo stelde ze, kunnen gaan naar een van de Berlijnse organisaties die homo’s en lesbo’s met een immigrantenachtergrond organiseren en actief zijn tegen geweld en racisme. De organisatoren reageerden ontstemd op de kritiek: ‘hier wordt niet aan politiek gedaan’. De enkele tientallen aanwezigen die hun steun aan Butler hadden laten blijken kregen te horen dat ze niet de meerderheid waren en daarmee was de kous af voor de organisatoren. Gelukkig is er elk jaar ook een alternatieve gaypride in Berlijn, zonder commerciële sponsors of opportunistische politici – en met internationale, activistische homo-organisaties. Achtergronden over Butler’s motivatie zijn te vinden op nohomonationalism.blogspot.com.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop