Actie voor wapenembargo Saoedi-Arabië

Al jaren is Saoedi-Arabië na de VS de grootste klant van de Europese wapenindustrie. Terwijl Saoedi-Arabië oorlog voert in Jemen en op grove wijze de mensenrechten schendt. Vredesgroepen proberen om de wapenexport naar Saoedi-Arabië te stoppen en een wapenembargo in te stellen. Vorige maand zou het Europees Parlement stemmen over een motie voor een wapenembargo. Op het laatste moment werd de stemming uitgesteld. Saoedi-Arabië oefent druk uit op Europa om de motie van tafel te krijgen.

HELP MEE!

Over 3 dagen stemt het Europees Parlement opnieuw over een motie waarin de oorlog in Jemen wordt veroordeeld. In een amendement wordt opgeroepen tot een wapenembargo voor Saoedi-Arabië. Help mee deze motie en het amendement aangenomen te krijgen!

Wat kunt u doen

Op 25 februari spreekt het Europees Parlement over de situatie in Jemen. Er komt een motie in stemming met een amendement over een wapenembargo. Stuur een mail of Twitter naar leden van het Europees parlement om ze op te roepen voor een wapenembargo te stemmen.

Mail bijvoorbeeld de volgende tekst:

Geachte (naam parlementslid),
Op 25 februari spreekt het Europees Parlement over de situatie in Jemen. Ik roep u op te stemmen voor een wapenembargo voor Saoedi-Arabië.
(uw naam)

Twitter bijvoorbeeld de volgende tekst:

Oproep aan @NaamParlementslid van @fractienaam te stemmen voor resolutie #Yemen en een #armsembargo op 25 feb (http://tinyurl.com/z2bjrhn)

De Groene fractie en de linkse fractie (GUE/NGL) steunen de oproep voor een wapenembargo. Mails en Twitters zijn vooral nodig voor de volgende Europarlementariërs:

PvdA, Kati Piri
@KatiPiri in S&D-fractie @TheProgressives
kati.piri@europarl.europa.eukari.piri

CDA Esther de Lange
@Esther_de_Lange in fractie @EPP
esther.delange@europarl.europa.eu

D'66, Sophie in 't Veld
@SophieintVeld in fractie @ALDEgroup
sophie.intveld@europarl.europa.eu

VVD, Hans van Baalen
@hansvanbaalen in fractie @ALDEgroup
hans.vanbaalen@europarl.europa.eu

DE CIJFERS

In 2013, het meest recente jaar waarover de EU cijfers heeft vrijgegeven, werd voor meer dan €3.5 miljard aan exportvergunningen voor Saoedi-Arabië verstrekt door Europese landen. De meeste wapens worden verkocht door de grote exporteurs Frankrijk, Engeland en Duitsland. Nederland speelt een relatief bescheiden rol met in 2014 minstens €1,5 miljoen. Vreemd genoeg valt een Nederlandse export van communicatie-apparatuur voor tanks volgens het Ministerie van Buitenlandse Handel niet onder wapenexport. Nadat we dit onder de aandacht van Kamerleden hadden gebracht zijn hierover op 11 februari vragen gesteld in een Kamerdebat over wapenexportbeleid. De Nederlandse wapenexport valt dus waarschijnlijk hoger uit.

DE FEITEN

In Saoedi-Arabië worden op grove wijze de mensenrechten geschonden. Kritische bloggers en zelfs dichters krijgen lijfstraffen en verdwijnen voor jaren in de gevangenis. Vrouwen worden niet als zelfstandig persoon erkend. Onthoofding, ook van minderjarigen, wordt als normale straf beschouwd.

In 2011 hielp de Saoedische regering de regering van Bahrein om met tanks een democratische volksopstand te onderdrukken. Vorig jaar is Saoedi-Arabië Jemen binnengevallen, waar het de president steunt in een vernietigende oorlog tegen interne opstandelingen. Officieel is Saoedi-Arabië een bondgenoot tegen IS maar lange tijd heeft het land steun aan IS geen strobreed in de weg gelegd.

De situatie is extra riskant nu de feitelijke macht over het Saoedische defensiebeleid ligt bij een 29-jarige zeer ambitieuze kroonprins. In Nederland heeft het Parlement in 2011 een motie aangenomen om de wapenexport naar Saoedi-Arabië te stoppen, en bij het Kamerdebat over wapenexport begin februari kwam het weer aan de orde. De regering verschuilt zich echter achter Europa, en wil geen embargo instellen als Brussel dat niet doet.

WAT DOEN WE NOG MEER

Stop Wapenhandel voert deze actie samen met het European Network Against Arms Trade (ENAAT). Er is een AVAAZ petitie gestart, die inmiddels is getekend door meer dan 700.000 mensen uit heel Europa. U kunt nog tekenen: EU: Stop de verkoop van wapens aan Saoedi-Arabië

In samenwerking met andere groepen hebben we ook een brief geschreven aan Francesca Mogherini, EU Hoge Vertegenwoordiger, om haar op te roepen de motie en het amendement in stemming te brengen. We hebben onderzoek gedaan naar de wapens die in de oorlog in Jemen worden gebruikt, en de mogelijke inzet van Nederlandse wapens daarbij. Naar aanleiding van dit onderzoek heeft de minister aan leden van de Tweede Kamer toegezegd het gebruik van Nederlandse wapens in de oorlog te onderzoeken.

Help mee informatie over wapenhandel te verspreiden

Dit bericht is afkomstig uit de Nieuwsbrief van Stop Wapenhandel. U kunt hier een abonnement nemen op deze Nieuwsbrief! Actievoeren kost geld.Steun deze actie met een gift op rekening NL11 TRIO 0390 407 380 tnv Stop Wapenhandel, Amsterdam ovv Actie Europees Wapenembargo.

 

 

Dossier
Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop