Activisten op maoïstische dodenlijst

Grotendeels onzichtbaar voor het oog van de wereld woedt op de Filippijnse eilanden nog altijd een gewapende strijd tussen de nationale regering en verschillende guerrillagroeperingen. Een van de belangrijkste daarvan is de maoïstische Filippijnse Communistische Partij (CPP). Al tien jaar gebruikt deze partij haar gewapende vleugel, het nieuwe volksleger (New People’s Army - NPA), om prominente leden van andere progressieve en revolutionaire organisaties te bedreigen en te vermoorden.

De CPP erkent geen legitieme linkse stromingen buiten de eigen partij. Volgens haar sektarische opvattingen vertegenwoordigt alleen de CPP een ‘objectief revolutionaire’ lijn en behoren andere stromingen tot het kamp van de tegenstander. Deze logica leidt ertoe dat de CPP al jaren tracht sociale bewegingen volledig onder haar controle te brengen. Als dit niet lukt, worden zij als vijanden beschouwd. Naast leden van linkse partijen zijn ook activisten uit sociale bewegingen het slachtoffer geworden van de gevolgen van deze politiek.

Het afgelopen jaar verslechterde de situatie verder met de publicatie van een nieuwe dodenlijst in het CPP-blad Ang Bayan. Het artikel bevat een diagram van veertien ‘contrarevolutionaire’ organisaties en hun zogenaamde internationale banden. Het betreft alle organisaties die na de interne crisis van de CPP in 1992-1993 de traditionele lijn afwezen en zich afsplitsten van de partij. Al deze groepen worden bestempeld als ‘klassenvijanden’. Naast namen van organisaties worden ook personen genoemd, waaronder die van de bekende andersglobalist Walden Bello en een lid van de Filippijnse zusterpartij van de SAP. Twee van de vermelde personen zijn inmiddels om het leven gebracht. Diverse leden van op de lijst voorkomende organisaties, zoals de linkse politieke partij Akbayan, zijn ondertussen ook bedreigd danwel vermoord.

De CPP en haar verdedigers beweren dat alleen ‘criminelen’ en nooit ideologische tegenstanders terechtgesteld worden door haar ‘revolutionaire rechtbanken’. In werkelijkheid bestaan deze rechtbanken niet. De leiding van de CPP neemt alle beslissingen, ook die of iemand als een crimineel of als een ideologische tegenstander behandeld moet worden.

Dat dit keer ook internationaal bekende activisten als Walden Bello en Lidy Nacpil genoemd worden is geen toeval. De CPP en haar mantelorganisaties verloren de laatste jaren veel invloed in de wereldwijde progressieve beweging. In reactie daarop lijkt de CPP haar ultrasektarische beleid op een internationaal plan te willen tillen. De enigen die van het beleid van de CPP profiteren zijn rechtse en conservatieve krachten, op de Filippijnen en daarbuiten. Vooral nu de Filippijnse regering, onder het mom van de strijd tegen het terrorisme, de repressie opvoert en het leger een grotere rol speelt, kunnen de gevolgen rampzalig zijn. Daarom roepen we iedereen op die daadwerkelijk solidair is met de linkse strijd, op de Filippijnen en daarbuiten, de misdaden van de CPP te veroordelen.

Meer informatie op http://www.internationalviewpoint.org/article.php3?id_article=409

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop