Al 100.000 handtekeningen voor Europees Burgerinitiatief voor opheffing COVID-19 patenten

Het Europees burgerinitiatief "No Profit on Pandemic", een coalitie van meer dan 200 middenveldorganisaties uit 14 Europese landen, heeft vandaag de eerste drempel van 100.000 handtekeningen bereikt.

Het initiatief wilt via een wetgevend voorstel de Europese Commissie aanzetten om vaccinproducenten zoals Pfizer/BioNTech, AstraZeneca en Moderna te dwingen om hun kennis en technologieën over de coronavaccins te delen door de patenten op te heffen. Daarvoor moet de coalitie 1 miljoen handtekeningen verzamelen.

Volgens de initiatiefnemers zou het opheffen van exclusieve patentrechten een oplossing zijn voor de vertraagde productie en ongelijke toegang tot vaccins over de hele wereld. Volgens cijfers van Oxfam, vaccineren rijke landen momenteel één persoon per seconde, terwijl de armste landen nog geen enkele dosis kunnen toedienen.

De EU blokkeert momenteel een voorstel van meer dan 100 ontwikkelingslanden dat vandaag in de Wereldhandelsorganisatie (WTO) zal worden besproken. Het voorstel zou de monopolies van farmaceutische bedrijven terzijde schuiven en een dringend noodzakelijke schaalvergroting van de productie van veilige en effectieve COVID-19-vaccins mogelijk maken.

In het verleden zijn intellectuele eigendomsrechten opgeheven om grote gezondheidscrises het hoofd te bieden. “Jonas Salk, de uitvinder van het poliovaccin, bracht zijn uitvinding zonder patent op de markt. De ziekte is haast volledig uitgeroeid. Tijdens de HIV-crisis daarentegen, stierven miljoenen mensen omdat ze zich geen behandeling of bescherming konden veroorloven. Na een tien jaar durende strijd werden de farmaceutische bedrijven gedwongen uitzonderingen op hun patent toe te staan. De wereld kan het zich gewoon niet veroorloven om opnieuw zo lang te wachten”, aldus Julie Steendam, Europees coördinatrice van het initiatief.

Hoewel het onderzoek naar en de ontwikkeling van vaccins en behandelingen grotendeels met overheidsgeld worden betaald, kunnen bedrijven nog steeds aanspraak maken op intellectuele eigendomsrechten en zo miljardenwinsten opstrijken, ten koste van mensenlevens.

Julie Steendam, coördinatrice van het Europees burgerinitiatief No Profit on Pandemic: “Publieke investeringen moeten publiek toegankelijke producten opleveren, geen privé-eigendom ten voordele van aandeelhouders. De Europese Commissie moet dit gebroken systeem van patenten, monopolies en geheimhouding terzijde schuiven om een vaccin voor iedereen te garanderen. Met ons Europees burgerinitiatief hebben we de macht om hen daartoe te dwingen.” 

Europese burgers kunnen het initiatief hier ondertekenen: www.noprofitonpandemic.eu/nl

Overgenomen van de wereld morgen

Dossier
Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop