'Als onrecht de wet wordt, is verzet een plicht' zo was een paar weken geleden te lezen op een Grieks spandoek. Dit geeft goed weer waar de bevolking van Griekenland zich mee geconfronteerd ziet: onrecht. En wat er nodig is om hier een einde aan te maken: protest, verzet. De crisis die zich nu ontvouwt is het nieuwste hoofdstuk in een drama dat nu al bijna drie jaar geleden begon, met de zogenaamde 'kredietcrisis' in de Verenigde Staten. Dat was zogenaamd een financiële crisis, veroorzaakt door hebberige bankiers en financieel gesjoemel.
En hebberige bankiers en gesjoemel zijn een probleem. Maar deze crisis gaat veel dieper gaan en al snel was het hele internationale financiële systeem aan het wankelen. Dezelfde regeringen die ons jarenlang vertelden dat er geen geld was voor gezondsheidszorg, onderwijs of andere sociale voorzieningen, vonden toen opeens miljarden en miljarden voor steun aan banken.
Daarmee kwam een einde aan het neoliberale fabeltje van het zelf-regulerende vermogen van de markt. Na jarenlang verkondigd te hebben dat de overheid zich vooral niet met de vrije markt moest bemoeien mocht dezelfde overheid nu deze markt van de ondergang redden.
Want ondertussen had de zogenaamde 'kredietcrisis' zich verspreid naar de rest van de economie. Van de kredietcrisis werd de crisis een algemene economische crisis. En deze economische crisis wordt nu een landen-crisis, met als eerste slachtoffer Griekenland. Dezelfde economen die de grootste crisis sinds de de jaren dertig niet hebben zien aankomen, dezelfde economen die voortdurend het einde van deze crisis aankondigen, vlak voor deze zich weer verdiept, beweren te weten wat Griekenland moet doen om de crisis te boven komen.
Bezuinigen, bezuinigen, bezuinigen: dat is nog steeds hun oplossing voor alles. Elk neoliberaal dogma van 'geen overheidssteun' of 'geen overheidsinmenging in de economie' is gebroken behalve dit ene: als het crisis is, moeten de gewone mensen er voor opdraaien. De gewone mensen in Griekenland krijgen te horen dat zij moeten opdraaien voor schulden veroorzaakt door de rijken en machtigen. Banen, pensioenen, publieke diensten worden opgeofferd en overgeleverd aan dezelfde logica van de winst die keer op keer bewijst tot nieuwe crisis te leiden.
Alles moet anders, zodat alles hetzelfde kan blijven voor de kleine groep mensen die profiteert van deze krankzinnige logica. Als onrecht de wet wordt, is verzet een plicht.
Wat vandaag geprobeerd wordt door te drukken in Griekenland zal ons morgen of overmorgen in een andere vorm staan te wachten. We kunnen rekenen op een regering die met plannen voor ongekende sociale afbraak zal komen. En de argumenten die ze daar voor zullen gebruiken, zullen dezelfde zijn als die van hun geestverwanten die nu Griekenland onder handen willen nemen.
'Het is nu eenmaal crisis', 'we hebben geen andere keuze' – je kan het de politici en bazen al bijna horen zeggen.
Daarom moeten wij hen een andere logica opleggen. Want waar het uiteindelijk om gaat is wie deze crisis zal betalen. Zullen het de gewone mensen zijn, in Griekenland, Nederland en wereldwijd? Mensen die part nog deel hadden aan de crisis? Als het aan onze bazen ligt wel. Als we dat willen veranderen, als wij de rijken de crisis willen laten betalen, moeten we daar zelf voor zorgen.
Daarvoor is verzet niet alleen een plicht, het is bittere noodzaak. Onze principes zijn eenvoudig: de mensen die al die tijd geprofiteerd hebben van een economisch systeem dat nu in crisis is, moeten ook de mensen zijn die voor die crisis opdraaien. Wij gaan niet met ons geld en onze arbeid opdraaien voor het oplappen van een systeem dat steeds opnieuw een andere crisis produceert.
Het doorzetten van deze principes zal nog niet makkelijk zijn. Een overwinning voor onze kant in Griekenland is verre van zeker. En vergeleken met Griekenland staat het sociale verzet in Nederland al helemaal in de kinderschoenen. Dat betekent dat we des te harder aan de slag moeten.
Griekenland is overal – want overal wordt geprobeerd de gewone mensen te laten betalen voor de crisis.
Laten we ervoor zorgen dat het andere Griekenland, dat van verzet en protest, ook wereldwijd is. Laat de rijken hun crisis betalen.
Reactie toevoegen