Alweer Modi

Narendra Modi heeft overtuigend de Indiase parlementsverkiezingen gewonnen. Zijn Bharatiya Janata Party (BJP) herhaald haar prestatie van vijf jaar geleden, de coalitie die ze leidt haalt een ruime meerderheid in de Lok Sabah (het lagerhuis). De hindoenationalisten kunnen dus verder gaan met hun politiek van ‘Hindutva’, het hindoekarakter van India versterken ten koste van de lekenstaat die de stichters van de Indiase Unie in 1948 voor ogen hadden.

Bewaker

Chowkidar, (bewaker van de natie), Modi heeft dus niet geleden onder de gestegen werkloosheid en de discriminatie van minderheden. De immer slechte staat van het onderwijs, de zware luchtvervuiling –  van de 30  steden in de wereld met e meeste luchtveruiling, zijn er 22 in India. Maar dat speelde geen rol. De NDA, de coalitie rond de BJP, zou haar zetelaantal zelfs verhogen: volgens voorlopige uitslagen van 336 naar 344 (op 543 zetels). Daarvan zijn er 297 voor de BJP – die dus op eigen kracht een volstrekte meerderheid heeft. De coalitie rond de Congrespartij gaat wel vooruit, maar met mate: van 60 naar 97. Het zijn vooral diverse regionale partijen die verliezen lijden, terwijl links er helemaal niet aan te pas komt.

Ontgoocheld

De Congrespartij had op beter gerekend. Een half jaar eerder had ze drie deelstaatverkiezingen verrassend gewonnen. Maar dat succes heeft ze niet kunnen vasthouden. Zoals in de deelstaat Madhya Pradesh waar de BJP nu 28 van de 29 zetels haalt, winst van één. In West-Bengalen, ooit een communistisch bolwerk, waar Trinamool Congress (niets te maken met de Congrespartij) veel zetels verliest aan de BJP. Links haalt er nog nauwelijks 7 %. In Uttar Pradesh, de volkrijkste staat met 80 zetels, haalt de BJP er 59, ondanks het samengaan van twee regionale partijen (BSP en SP) die er slechts 18 halen. De Congresparrij had hier grote middelen ingezet, Raul Gandhi was er kandidaat, maar zelfs de partijleider haalt er geen zetel, zijn zuster Priyanka haalt er de enige Congreszetel. Raul Gandhi is wel verkozen in Kerala waar hij ook kandidaat was. Voor de Congrespartij is het een bitere pil. Partijleider Raul Gandhi en zijn familie hadden zich  toch zeer vroom in hindoeïstische saffraangewaden gehuld, wat binnen de partij op zware kritiek stuitte, want Congres beschouwt zich traditioneel als behoeder van de lekenstaat.

Identitair

De oppositie wijt de zege deels aan fraude. Vele miljoenen kiezers – onder wie talrijke moslims en leden van etnische minderheden – stonden niet op de kiezerslijsten. Modi heeft de meeste media op de hand, een deel daarvan onder zware dwang. En de BJP had veel grotere fondsen dan alle andere partijen samen. Maar het is duidelijk dat er ‘identitair’ is gestemd, voor een partij die de Hindutva centraal stelt in haar programma. Volgens die religieus-nationalistische ideologie kunnen alleen hindoes echte Indiase staatsburgers zijn. Pakistan en de islam blijven de grote bedreigingen voor die “Indiase identiteit’, iets dat Modi in de campagne volop heeft uitgespeeld. Vredesidool Mahatma Gandhi die verzoening bepleitte binnen een lekenstaat waarin iedereen ongeacht godsdienst en kaste zijn gelijke plaats zou hebben, is voor hen een verrader. Verscheidene BJP-ers eren trouwens de moordenaar van Gandhi als een held. Zoals Modi komen veel BJP-leiders uit de Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), de ideologische schoot van het hindoenationalisme, inspiratie voor talrijke fascistische groepen in Europa.

Modi en co

Het is opvallend hoe regerend radicaal rechts gemakkelijk verkiezingen wint. Dat zagen we in Europa al in Hongarije, Polen, Rusland en komende zondag in Italië. De kans dat Donald Trump herverkozen wordt in 2020 is groot. Erdogan heeft ook tot aan de recente gemeenteraadsverkiezingen succes na succes geboekt. En nu volgt Modi die trend. Dit artikel verscheen eerder op Uitpers

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop