Antikapitalistisch blok bij de klimaatmars op 6 november

Op zaterdag 6 november vindt in Amsterdam de klimaatmars 2021 plaats, georganiseerd door een brede coalitie van maatschappelijke organisaties en bewegingen. Terwijl politici in Glasgow bijeenkomen op de 26e COP (VN-klimaatconferentie), gaan wij opnieuw de straat op om onze eis voor mondiale klimaatrechtvaardigheid luid en duidelijk te laten horen.

De COP’s hebben tot nu toe slechts geleid tot verklaringen en gebroken beloften; bedrijven blijven vervuilen en winst maken alsof er geen morgen is, ook al roept het laatste IPCC-rapport (VN-klimaatrapport) op tot steeds radicalere actie. Voor ons kunnen deze mislukkingen uit het verleden om de catastrofale klimaatcrisis die zich momenteel ontvouwt, serieus aan te pakken, niet los worden gezien van het economische systeem waaronder we leven.

Daarom organiseren we ons als een antikapitalistisch blok tijdens de klimaatmars

Kapitalisme is een economisch en sociaal systeem dat gedreven wordt door een winstgerichte logica en gebouwd is op uitbuiting, uitputting van natuurlijke grondstoffen en eindeloze groei. Het laat bedrijven en hun eigenaren, de 1%, enorme rijkdom vergaren, terwijl de meerderheid van de mensen op deze planeet nauwelijks genoeg verdient om van te leven. Het zijn deze grote bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het aanwakkeren van de klimaatcrisis, waarbij alleen al 100 bedrijven verantwoordelijk zijn voor meer dan 70% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Deze bedrijven buiten arbeiders uit, stelen grondstoffen en land, vervuilen ecosystemen en veel milieuactivisten zijn gestorven terwijl ze zich tegen hen verzetten. Ondanks wat hun bedrieglijke “greenwashing”-campagnes mogen beweren, hebben de bedrijven noch de plannen, noch de wil om ten goede te veranderen. Politici hebben gefaald om verandering te eisen van bedrijven en om de getroffen mensen en gemeenschappen en onze planetaire toekomst te beschermen.

De reden waarom het organiseren van een antikapitalistisch blok in Nederland van bijzonder belang is, is de extreem schadelijke rol die dit land speelt in het ondersteunen van het wereldwijde systeem van uitbuiting en hebzucht van bedrijven dat het kapitalisme is. Dit reikt van de lange koloniale geschiedenis, tot het feit dat het de thuisbasis is van Shell (MustFall), tot het feit dat het een van de belangrijkste belastingparadijzen in de wereld blijft. Tegelijkertijd blijft de Nederlandse regering investeren in steeds dodelijker grenzen en permanente oorlogen.

De klimaatcrisis is geen probleem dat kan worden aangepakt binnen hetzelfde systeem dat het heeft gecreëerd. We moeten af van valse neoliberale “oplossingen” en in plaats daarvan een beweging opbouwen die het probleem bij de wortel aanpakt, die werkt aan het democratiseren van de economie en die rechtvaardigheid brengt voor gemeenschappen in de frontlinie. Alleen een massabeweging kan het uitbuitende en destructieve economische systeem stoppen dat winst belangrijker vindt dan mensenlevens en de natuur, en kan overal gerechtigheid brengen!

Loop met ons mee als je wilt bouwen aan een radicale massabeweging om klimaatchaos te stoppen!

Deze verklaring is overgenomen van de site van code rood

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop