Biden naar het centrum?

De race voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november 2024 komt op gang. Democraten en Republikeinen moeten in voorverkiezingen nu eerst hun kandidaat aanduiden. ‘De democratie werkt, goed nieuws’, zal u zeggen. Maar daarmee hebben we het goede nieuws wel gehad.

De democratische president Joe Biden zal in 2024 meer dan waarschijnlijk opnieuw kandidaat zijn. Hij maakt nu een opmerkelijke draai naar wat in de VS het ‘centrum’ heet. De Amerikaanse website Politico ziet drie maatregelen van Biden die daarop wijzen.

Crime

De eerste betreft de ‘strijd tegen de misdaad’. De overheid van Washington DC had beslist de maximumstraffen voor vergrijpen zoals overvallen en autodiefstallen te verminderen. Dat was niet naar de zin van de Republikeinen in het federale Huis van Afgevaardigden die een resolutie aannamen om de beslissing van de lokale overheid te vernietigen. Tot veler verbazing, met name van de progressieve vleugel van de Democraten, besliste Biden deze beslissing te ondertekenen.

De achtergrond van de discussie is hoe om te gaan met ‘zwart geweld’. Als u iemand bent die begrip heeft voor ‘zwart geweld’, maar het toch niet verstandig vindt, moet u America on Fire van Elisabeth Hinton eens lezen. De auteur beschrijft, op basis van een gedetailleerd onderzoek van historische bronnen, hoe in de jaren 1960-1970 politieke beloften de ‘oorzaken’ van het ‘zwart geweld’ aan te pakken moesten wijken voor een gewelddadige politieoorlog tegen de zwarte gemeenschappen, de zogenaamde war on crime van president Johnson. Daar gingen ook de overheidsfondsen naartoe. Dat is sindsdien niet veranderd. Het is tegen die achtergrond dat je de debatten moet plaatsen over defund the police in het zog van Black Lives Matter. Maar Biden vindt dus toch de ‘strijd tegen de misdaad’ belangrijker: hij wil gematigde kiezers niet afschrikken.

Alaska

Met die gematigde kiezer in het achterhoofd overweegt Biden ook aan de grens weer hele families met kinderen en al op te sluiten, om zich in te dekken tegen potentiële verwijten mochten de immigratiecijfers weer oplopen.

En omdat die gematigde kiezer olie misschien belangrijk vindt, keurde hij nieuwe boringen in natuurgebieden in Alaska goed.
Het is een opmerkelijke evolutie. In het verleden deden democratische presidentskandidaten allerlei beloften om linkse kiezers te paaien, die dan pas na de verkiezingen in de prullenmand verdwenen. Biden wacht de verkiezingen niet af. Hij verwacht immers geen serieuze linkse tegenkandidaten in de schoot van de Democratische Partij. Bernie Sanders heeft hem zijn steun al toegezegd. Biden hoopt de partij samen te houden rond zijn sociaaleconomisch beleid. De rest moet de progressieve vleugel er dan maar bijnemen.

Republikeinen

Op die manier dwingt Biden de toekomstige Republikeinse tegenkandidaat ook naar rechts. Hij laat immers geen ruimte in ‘het centrum’.
Bij de Republikeinen lijken er twee serieuze kandidaten te zijn voor de nominatie: voormalig president Donald Trump en de gouverneur van Florida Ron DeSantis. Deze laatste moet zijn kandidatuur officieel nog bevestigen.

Beide kandidaten hebben Florida als thuisbasis, en ook hun programma’s verschillen niet veel. De moeilijke evenwichtsoefening die zij moeten doen is voldoende naar rechts op te schuiven om de basis van de Republikeinse Partij te overtuigen, maar niet te veel om daarna de verkiezingen tegen Biden nog te kunnen winnen.

Een onderzoek onder officials van de partij in Florida over beide kandidaten was tekenend. De ene zeiden dat zij zich niet wilden uitspreken tegen Trump, want de wraak zou nefast zijn voor hun carrière. Anderen zeiden dan weer dan zij DeSantis verkozen, want die was jonger, en op den duur dus een betere kaart om te trekken. Het ging met andere woorden niet over inhoud, maar over carrièreplanning.
Het politieke debat in de VS schuift dus stevig de rechterkant op, en we hebben tot aan de presidentsverkiezingen nog meer dan een jaar te gaan.

Je kan je afvragen in welke mate dit alles een trouwe weerspiegeling is van de Amerikaanse samenleving. Maar het is ook weer zo dat de politieke apparaten geen passieve weerspiegeling zijn van de publieke opinie, maar deze ook kneden.
Wat dat betreft ziet het er dus niet goed uit. Het wordt uitkijken of links tegen 2024 een eigen stem vindt.

Dit artikel verscheen eerder op Uitpers. 
 


 

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop