Brazilië - Nieuwe linkse partij

Helena is lid van Democratia Socialista (DS), de stroming binnen de PT waarin de Braziliaanse leden van de Vierde Internationale zijn georganiseerd. Links, en ook DS is duidelijk verdeeld over de vraag of de strijd voor een links alternatief voor de regeringspolitiek nu binnen of buiten de PT moet worden gevoerd.
Op 19 januari werd in Rio de Janeiro de beweging voor een nieuwe partij gelanceerd. Behalve Helena waren ook de vier recentelijk door de PT geroyeerde parlementsleden almede een aantal bekende linkse intellectuelen en mensen uit verschillende sociale bewegingen aanwezig. Unaniem werd een resolutie aangenomen met de titel ‘Voor een socialistisch en democratisch links’.
In deze tekst spreekt de beweging zich duidelijk uit tegen de onderschikking aan de internationale monetaire instellingen en de neoliberale politiek, en wordt de rol van de PT in de regering omschreven als ‘de traditionele rol van de sociaaldemocratie die voor het grootkapitaal doet waartoe de traditionele rechtse partijen niet in staat zijn.’ In de verklaring wordt benadrukt dat de beweging open staat voor mensen binnen en buiten de PT en leden van andere linkse organisaties.
Op de bijeenkomst werd een uitvoerend comité gekozen waarin naast Heloisa Helena ook de andere uit de PT geroyeerde parlementariërs zitting hebben. Er werd een reeks van activiteiten aangekondigd die de nieuwe beweging op de politieke kaart moeten zetten.

Meningsverschillen
Het is duidelijk dat Heloise Helena en haar medestanders hiermee een andere beoordeling van de situatie in de PT maken en een ander tactiek kiezen dan tot nu toe door DS werd aangehouden. In de verklaring van de nieuwe beweging wordt gesproken over het ‘onomkeerbare proces waarin de PT zich afkeert van haar oorspronkelijke principes’.
Op het laatste landelijke congres van DS eind november werd juist gekozen voor het in eerste instantie binnen de PT bestrijden van de rechtse regeringspolitiek en de royementen.
Nu de belangrijkste geroyeerden oproepen voor de vorming van een nieuwe partij wordt dat laatste natuurlijk een stuk moeilijker. Of het verstandig was om de PT nu al de rug toe te keren of dat de oprichting van deze beweging juist een stimulans is voor de vorming van een duidelijke linkse pool zal moeten blijken. In ieder geval blijft links in Brazilië in een moeilijk parket.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop