De crisis komt naar China

Aanleiding was een plan om het centrum van de verarmde stad plat te gooien. De rellen in Longnan, waar honderden mensen aan deelnamen, waren de meest heftige uitbarsting van sociale onrust in het land in de afgelopen weken. De staatstelevisie heeft bericht gedaan van een hele reeks conflicten: demonstraties en picket-lines maar bijvoorbeeld ook een tweedaagse staking van taxichauffeurs in Chongqing, op 300 kilometer van Longnan. Dat zelfs de staatsmedia, die normaliter dit soort dingen liever verborgen houdt, er bericht van doet geeft aan dat de conflicten te groot zijn geworden om nog langer te negeren.

De wereldwijde crisis treft ook de Chinese economie. Simpel gezegd zitten de Chinezen met het probleem dat het westen minder producten koopt. Dit heeft effect op de exportgerichte Chinese economie. De groei van de economie neemt af en de werkeloosheid groeit – onder afgestudeerde studenten is de werkeloosheid 20 procent. Economische tegenslag ondermijnt het compromis waarmee de Chinese Communistische Partij aan de macht blijft; gehoorzaamheid in ruil voor de kans om vooruit te komen in economische voorspoed.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop