De dood van Benazir Bhutto: moordaanslag op democratie

Labour Party Pakistan is een van de grotere socialistische partijen in Pakistan. De LPP heeft zo’n 2000 leden en is actief op het gebied van arbeidersstrijd, de rechten van vrouwen en de strijd voor een democratisch en socialistisch Pakistan. Naar aanleiding van de moord op Benzair Bhutto brachten zij de volgende verklaring uit:

Een moordaanslag op democratie
Musharraf moet aftreden

Het tragische resultaat van dictatuur, fundamentalisme en imperialisme

De Labour Party Pakistan (LPP) veroordeelt de vreselijke moord op Benazar Bhutto, voormalig premier en voorzitster van de Pakistan People's Party (PPP) ten sterkste. In een gezamenlijke verklaring, afgelegd op vrijdag 28 december, stelden LPP woordvoerder Farooq Tariq en de landelijk secretaris Nisar Shah dat het 'niet slechts ging om een moordaanslag op een individu maar één op democratie en de politieke cultuur in Pakistan'.
Volgens hen de had de regering de verplichting om Benazir Bhutto te voorzien van een waterdichte beveiliging: 'Dit falen van de overheid stelt het land bloot aan weergaloos gevaar en chaos. Daarom eisen wij dat Musharraf en zijn kabinet onmiddellijk aftreden'. Volgens Tariq en Shah was de tragedie die Pakistan donderdag trof een nieuwe uiting van de instabiliteit die het gevolg is van de Amerikaanse aanwezigheid in de regio: 'Deze walgelijke moord is een tragedie, gezamenlijk voortgebracht door religieuze fundamentalisten, militaire dictaturen in Pakistan en de Verenigde Staten'. Al Qaida heeft volgens berichten in de media de verantwoordelijkheid opgeëist maar, zo verklaarden de Pakistaanse socialisten; 'het Frankenstein monster Al Qaida zou niet zo'n grote rol spelen in Pakistan als het eerder niet was gecreëerd door de VS en in de watten gelegd door militaire dictaturen in Pakistan'.

Ze riepen de PPP activisten op tot kalmte en verklaarden dat de leden van de LPP met hen mee rouwden. Maar; 'we moeten dit verdriet ombuigen naar woede tegen de criminelen die hiervoor verantwoordelijk zijn'. Ook verwelkomden zij de beslissingen van de Pakistan Muslim League om de verkiezingen die voor 8 januari gepland waren te boycotten en die van de All Parties Democratic Movement om hun campagne voor een boycot op te schorten.

Website: LPP
Lees ook het commentaar van Tariq Ali op de IVP site (Engels): A Product of Military Despotism and Anarchy

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop