De mythe van de groene economie

De Belgische wetenschappers en milieuactivisten Anneleen Kenis en Matthias Lievens hebben met ‘De mythe van de groene economie, valstrik, verzet, alternatieven’, een uitstekend boek geschreven. Ze geven een helder beeld van de milieucrisis en maken duidelijk hoe die geworteld is in de huidige (kapitalistische) wijze van produceren en consumeren.

Ze benadrukken dat de uitweg uit de crisis niet ligt in technische oplossingen maar dat het milieuprobleem ten diepste een politiek probleem is. Een politiek probleem dat om een radicale oplossing vraagt. Ze richten zich vooral tegen de inmiddels alomtegenwoordige benadering om met marktwerking tot een vergroening van de economie te komen. Of dat nu gebeurt onder de vlag van een Green New Deal, de vergroening van het bedrijfsleven, bewust consumeren of de handel in emissierechten, het blijft allemaal gevangen in de logica van meer produceren om meer winst te maken en van meer vervuilen en meer consumeren.

De auteurs benadrukken dat een eeuwige groei van de economie niet mogelijk en ook verre van wenselijk is. In plaats van de kwantitatieve groei van steeds meer producten moet er een kwalitatieve groei van meer vrije tijd, meer cultuur, meer menselijke relaties, kortom meer kwaliteit van leven zijn. Om de noodzakelijke verandering te bereiken bepleiten ze de opbouw van een brede milieubeweging die ook de arbeidersbeweging omvat, en ze geven interessante voorbeelden van aanzetten daartoe.

Kenis en Lievens nemen duidelijk stelling en geven onverbloemd hun opvattingen weer. Toch heeft het boek niets van een manifest of van de ‘overtuigingsliteratuur’ die als het om het milieu gaat zo breed is gezaaid. Hun boek is een scherpe analyse gebaseerd op een indrukwekkende kennis van de feiten en de relevante literatuur, waarbij de schrijvers steeds duidelijk maken wat volgens hen de feiten zijn en wat hun (politieke) opvattingen.

Ondanks de grote informatiedichtheid van het boek en de ingewikkelde materie zijn de schrijvers er toch in geslaagd een zeer leesbaar boek te schrijven. Kortom, een boek om te kopen, te lezen, er over te discussiëren en om naar te handelen. Het enige minpuntje is dat het boek geen index bevat, zodat het moeilijk als naslagwerk te gebruiken is. Bij onze zuiderburen is er de afgelopen tijd terecht redelijk veel aandacht aan De mythe van de groene economie besteed, in Nederland is dat veel minder het geval.

Doorbraak organiseert op 19 januari in de Kinker in Nijmegen een presentatie: http://www.doorbraak.eu/?p=12304

De mythe van de groene economie, valstrik, verzet, alternatieven, Uitgeverij EPO·en Jan van Arkel, isbn: 9789491297366, paperback, 280 pag. € 17.95.

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop