De nieuwe Balkenende-norm

Een paar weken geleden zei premier Balkenende dat wij eigenlijk allemaal schuld hadden aan de crisis, omdat we de afgelopen jaren allemaal op zoek waren geweest naar steeds hogere rendementen. Ik heb daar lang over na lopen denken, maar ik kwam er niet uit. Net zoals de meeste Nederlanders heb ik geen investeringen in vastgoed en ik heb geen idee hoe ik mijn pensioenfonds tot meer rendement aan zou kunnen zetten.

In de Volkskrant lees ik nu hoe de heer Balkenende in de jaren negentig met geleend geld investeerde in het Badhotel in Domburg, met de verwachting dat hij daar een rendement van tien tot vijftien procent zou krijgen. In het artikel wordt ook uit de doeken gedaan hoe onze huidige premier, toen dat rendement achterbleef samen met andere ‘gedupeerden’ naar de rechter ging, in de hoop de verwachte winsten toch te behalen.

Inmiddels begrijp ik wat hij met ‘wij’ bedoelde. Niet de gewone Nederlanders, maar de kringen waarin hij verkeert. En hij heeft gelijk. Die 'wij' zijn allemaal medeschuldig aan de crisis. Daarom is het ook logisch dat zij allemaal opdraaien voor de gevolgen van de crisis.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop