De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) laat haar oren hangen naar de PVV en Likoed

09.11.2014

Dr. Arjan Plaisier, scriba van de generale synode  van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), zou zondag 9 november een van de sprekers zijn bij de herdenking van de Kristallnacht die het Platform Stop Racisme en Uitsluiting jaarlijks in Amsterdam organiseert bij het monument voor het Joodse verzet tegenover het stadhuis. Op het allerlaatste moment heeft Plaisier zich echter teruggetrokken. Dit blijkt gebeurd te zijn onder druk van Likoed Nederland en de PVV.

Deze beide organisaties hebben zich de afgelopen tijd ingespannen om de Kristallnachtherdenking als een anti-Israëlische en pro-islamitische bijeenkomst voor te stellen, omdat de organisatoren er al vanaf het begin van de herdenkingen voor gekozen hebben om de Kristallnachtherdenking te plaatsen in het kader van het verzet tegen racisme en discriminatie, terwijl Likoet, de PVV en een aantal andere pro-Israëlische organisaties van mening zijn dat een dergelijke herdenking exclusief over de jodenvervolging moet gaan en een pro-Israëlisch stempel moet dragen.

De Protestantse Kerk in Nederland is voor deze druk gezwicht. Nadat PVV-er Martin Bosma in een tweet naar aanleiding van de aangekondigde toespraak van Plaisier had geschreven: “PKN-baas voelt zich goed thuis tussen de Jodenhaters”, reageerde de PKN daar op met een tweet: “@Martinbosma_pvv Kunt u uw volgers laten weten dat Protestantse Kerk niet spreekt op herdenking Kristallnacht stadhuis. Zie eerdere tweet.

Met deze opstelling gaat de PKN dus mee met de hetze van bepaalde pro-Israëlische organisaties tegen de opzet van de Kristallnachtherdenking. Het is des te opmerkelijker dat de kerk dit doet na druk van de PVV, een partij die zoals bekend is graag samenwerkt met onverbloemde antisemieten elders in Europa.

Hieronder de verklaring van het platform op deze opmerkelijke stap van de PKN. In artikelen op Krapuul en Republiek Allochtonië, wordt verder ingegaan op deze onverkwikkelijke zaak.

Persbericht Platform Stop Racisme en Uitbuiting over de Kristallnachtherdenking 2014

Het Platform Stop Racisme en Uitsluiting heeft bericht gekregen van dr Arjan Plaisier, de scriba van de Protestantse Kerken Nederland (PKN), dat hij zondag 9 november niet zal spreken tijdens de herdenking van de Kristallnacht die het Platform jaarlijks in Amsterdam organiseert bij het monument voor het Joodse verzet tegenover het stadhuis.

Het Platform heeft begrepen dat dr Plaisier dit besluit heeft genomen onder druk van Joodse organisaties als het Centraal Joods Overleg (CJO). Het Platform betreurt het feit dat dr Plaisier hiervoor is gezwicht.

Het Platform constateert tot zijn spijt dat de stap van dr Plaisier wordt begeleid door voortgaande aanvallen van het CJO op de Kristallnachtherdenking van het Platform.
 
Het Platform begon in 1992 met de herdenkingen naar aanleiding van een aanslag op asielzoekers in de Duitse plaats Rostock. De herdenkingen zijn altijd breed door de Joodse gemeenschap gesteund. Er namen sprekers aan deel als rabbijn Soetendorp, Ed van Thijn, Jacques van der Kar, rabbijn Edward van Voolen, Rob Wurms, Marjan Sax en Hedy d'Ancona. De herdenkingen stelden de Kristallnacht van 1938 altijd centraal, maar daarnaast werd altijd geprobeerd uit deze gebeurtenis lessen te trekken voor het heden. Islamofobie en vreemdelingenhaat vormen al jaren een bedreiging in Europa en het is noodzakelijk om de bevolking zo breed mogelijk hiertegen te mobiliseren.

Het Platform heeft ook altijd het denkbeeld gehuldigd dat aan deze herdenkingen mensen moeten kunnen deelnemen uit alle geledingen van de maatschappij. Helaas denken het CJO en andere ''officiële'' Joodse organisaties daar anders over en besloten zij in 2010 hun eigen exclusief Joodse herdenking te gaan houden in de Portugese synagoge.

Het Platform betreurt deze gang van zaken, betreurt aanvallen op zijn herdenking en betreurt het onder druk zetten van derden zoal de PKN. Maar het zal doorgaan met zijn herdenkingen die bedoeld zijn voor iedereen en niet alleen exclusief voor één gemeenschap. Bewustwording en mobilisatie tegen iedere vorm van racisme is helaas een noodzakelijke opdracht.

http://www.herdenkingkristallnacht.nl/overzicht.html

Soort artikel
Reactie van:

Anita Thieme

di, 11/11/2014 - 11:46

Verschrikkelijk, ik ben lid van de PKN en ben 8 jaar ouderling geweest, ik bericht regelmatig in de kerk over het onrecht wat aan de Palestijnen wordt gedaan, ik vind het heel erg dat de scriba gezwicht is voor deze druk en zal dit in onze kerkgemeente Damsterboord ( in de stad Groningen) aan de orde brengen.

Reactie van:

Atte Houtsma

wo, 11/12/2014 - 06:40

De reactie van PKN is terecht, de herdenking werd gekaapt door organisaties die een anti Joods en Israel beleid voor staan.

Dat is echt laster, niemand in de betrokken organisatie staat 'anti-Joods' beleid voor, dat is een totaal onterechte beschuldiging van antisemitisme. Wat betreft het kapen: de herdenking is helemaal niet van organisatie verandert maar is al jarenlang hetzelfde dus hoe kan er nou van kapen sprake zijn?

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.