De Verenigde Staten worden nu voluit gegeseld door de storm van de coronaviruspandemie met honderdduizenden besmette mensen en al meer dan 8400 doden (op 5 april). Miljoenen zijn werkloos en de Federale ondersteuningsbetalingen zijn nog niet aangekomen, zodat miljoenen hun huur of hypotheek niet kunnen betalen.
New York City is het epicentrum met meer dan 63.000 gevallen en meer dan 2250 doden op 5 april. De ziekte hier in New York groeit exponentieel en zal naar verwachting een piek bereiken tussen 9 en 15 april. Toch organiseren de werkende mensen zich en vechten ze ondanks de zeer moeilijke omstandigheden terug.
In totaal hebben nu 41 van de 50 staten, het District van Columbia, drie provincies, acht grote steden en Puerto Rico nu ‘stay-at-home’ orders, die in totaal 311 van de ongeveer 330 miljoen Amerikanen treffen. Door sluitingen en quarantaines zijn naar schatting 12 miljoen mensen werkloos, waardoor het werkloosheidspercentage gestegen is tot 12 procent, al twee procent hoger dan tijdens de recessie van 2008. En de economische crisis is nog maar net begonnen. De Verenigde Staten gaan opnieuw een Grote Depressie tegemoet die erger zou kunnen zijn dan die van de jaren 1930. Tegelijkertijd blijven miljoenen ‘essentiële werknemers’, vaak laagbetaalde werknemers in de dienstensector, die wanhopig op zoek zijn naar een loon, werken, waardoor ze het risico lopen de ziekte op te lopen.
Raciale en economische ongelijkheid in de Amerikaanse samenleving betekenen dat het virus een grotere impact heeft op mensen van kleur en armen. De armen in Amerika hebben een grotere kans op gezondheidsproblemen - diabetes, astma en hart- en vaatziekten - die hen kwetsbaarder maken voor Covid-19. Ze leven ook in dichtbevolktere buurten, wat betekent dat het coronavirus zich sneller verspreidt. Kaarten laten zien dat overwegend door zwarten en Latino's bevolkte wijken in New York en andere steden harder worden getroffen, met verhoudingsgewijs meer ziekte gevallen. Witte gemeenschappen hebben meer toegang tot tests dan zwarte en Latino gemeenschappen.
Het Amerikaanse Congres gaat een nieuw reddingspakket overwegen naast de twee biljoen die al zijn toegewezen, voornamelijk ter ondersteuning van grote bedrijven, maar ook voor de gezondheidszorg en financiële steun voor werknemers. Door de wetten die tot nu toe zijn aangenomen, zouden miljoenen arbeiders de eerste van zes weken van betalingen op 17 April moeten ontvangen, hoewel anderen ze later zullen krijgen - maar de huur voor de meesten was op 1 april verschuldigd. Werkenden zullen $600 per week boven hun staatswerkloosheidsuitkeringen krijgen, maar die liggen maar tussen van $275 tot $713.
De VS tellen ook acht miljoen arbeiders zonder papieren, waarvan de meesten niet in aanmerking komen voor een federale bijstandsuitkering. En immigranten die een visum hebben waarmee ze mogen werken, krijgen slechts 60 dagen lang een werkloosheidsuitkering en een Federale uitkering, waarna ze hun visum verliezen als ze werkloos zijn.
President Donald Trump blijft misleidende of verwarrende informatie geven die in tegenspraak staat met de aanbevelingen van de gezondheidsdiensten. Toen de Centers for Disease Control het dragen van maskers aanbevolen wanneer mensen naar buiten gaan om te voorkomen dat mensen zonder symptomen de ziekte naar anderen verspreiden, zei Trump dat het op vrijwillige basis was en dat hij het in ieder geval niet zou doen. De gouverneurs in Delaware, Florida, Michigan, New Mexico, Ohio, Texas en West-Virginia hebben ook voor verwarring gezorgd, door enerzijds te vragen sociale afstand te bewaren, maar anderzijds kerkdiensten toe te staan.
Werknemers - met of zonder vakbonden - hebben grote en kleine stakingen gevoerd, voornamelijk rond de gezondheids- en veiligheidskwesties die door de pandemie aan de orde werden gesteld. Onder meer Autowerkers in Detroit, vuilnismannen in Philadelphia, werknemers van kip verwerkende bedrijven in Georgia, scheepswerfarbeiders in Maine, kruideniersmagazijnmedewerkers in Memphis en personeel van een bar en restaurant in Portland, Oregon voerden actie. Bij Amazon, een bedrijf zonder vakbondsaanwezigheid met 750.000 arbeiders, is er een reeks stakingen geweest in New York, Chicago en in de regio van Detroit.
Met de Democratic Socialists of America (DSA)vergaderen we door via videoconferenties, we zijn betrokken bij het organiseren van onderwijzers, verpleegkundigen, magazijnmedewerkers en op andere werkplekken, maar ook in verschillende gemeenschappen. Wij roepen op tot wetgeving om de gezondheid en het welzijn van iedereen te beschermen. We vechten verder voor hervormingen en voor het socialisme.
Reactie toevoegen