De wereld is niet te koop - bijeenkomst in Leiden op 16 juni

De verwijzingen naar Seattle en de EU-top in Gotenburg die op dat moment nog bezig was, waren natuurlijk niet van de lucht. Veel \'Tophoppers\' waren ditmaal echter in Nederland gebleven, want: \"op wereldvlak zien we een spectaculaire beweging tegen de globalisering, maar in Nederland wil het nog niet echt vlotten. Dat was de reden voor een aantal organisaties om de koppen bij elkaar te steken’, zoals medeinitiatiefnemer Kees Stad het verwoordde.
Voor het eerst in lange tijd kwamen activisten van heel verschillende organisaties, ideologieen en culturen bij elkaar, om te discussieren. \'s Ochtends was er een plenaire bijeenkomst met vier sprekers: Hans Boot van het vakbondsblad Solidariteit; Bart Griffieoen van de IS; Abdul Salam Jusef (voor de spelling staan we niet in), actief in de door hem zelf als liberaal omschreven Koerdisch Nationale partij en in de vluchtelingenorganisatie \'Vluchtelingen onderdak\' en Klaartje van \'Alle dieren moeten vrij!\' een organisatie die zich bezig houd met dierenbevrijding op anarchistische grondslag.
De inleidingen waren nogal verschillend van niveau, om het vriendelijk uit te drukken, en ook de discussie liep vele kanten op. Toch werd het als zeer positief ervaren dat er ruim 200 mensen met zeer verschillende achtergrond waren gekomen, en er een sfeer van samenwerking en het zoeken van overeenstemming bestond. Ook de discussies in de acht werkgroepen leverde op zich geen spectaculaire resultaten op maar er was sprake van discussie, en dat werd door velen al als een belangrijke vooruitgang gezien.
Van veel concrete resultaten kunnen we dus geen verslag doen, maar er is een start gemaakt met het uitwisselen van ideeën en ervaringen en - waar mogelijk - gezamenlijke activiteiten. Er waarde een nieuwe geest...
In ieder geval zijn er al enkele plaatselijke samenwerkingsinitiatieven, zoals in Groningen waar onder de naam Trefpunt Anti Kapitalisten Noord samengewerkt wordt door onderanderen de IS, AK2000 en AMOK Noord. Ook in andere plaatsen worden dergelijke initiatieven genomen. Op woensdag jl was er bijvoorbeeld de eerste bijeenkomst van Links Actie Trefpunt Utrecht, waar tot nu toe aan meedoen: de Internationale Socialisten, Dwars, Offensief en Onkruit vergaat niet. 16 mensen luisterde naar een inleiding over de schuldenproblematiek, zagen een video over Praag, discussieerden en maakte afspraken voor een lokale actie tegen de banken, en over deelname aan Barcelona en Genua.
Verder gaat ook de geschreven discussie over het hoe en waarom van de brede anti-kapitalistische samenwerking in de actiebladen door. Houdt ze daarom in de gaten, de DusNieuws, de Ravage, De Socialist en Grenzeloos. In de volgende editie van Grenzeloos (geplande verschijningsdatum: 18-20 juli) een uitgebreidere beoordeling van deze spannende ontwikkeling buiten de polders.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop