De werkelijke misdaad

Woordvoerders van de Amerikaanse regering en hun bondgenoten zijn hard aan het werk geweest om imago-schade veroorzaakt door videobeelden van Amerikaanse mariniers die urineren op de lijken van dode Afghanen in te perken. Een Pentagon woordvoerder noemde het gedrag van de soldaten ‘walgelijk’. De Afghaanse president Hamid Karzai deed een duit in het zakje door het ‘ronduit onmenselijk’ en ‘verwerpelijk’ te noemen. Onder verschillende internationale verdragen is het mishandelen van lijken van de vijand – ervan uitgaande dat de dode Afghanen strijders waren en niet gewoon burgers – een oorlogsmisdaad.

De werkelijke vraag is natuurlijk waarom deze beelden zo veel beroering veroorzaakten terwijl de oorlog die deze doden in de eerste plaats veroorzaakt door blijft gaan. Een woedend artikel op de nieuwtjes site gawker.com vatte het goed samen: ‘Weet je wat erger is dan dat er geürineerd wordt op je dode lichaam? Gedood worden. Neergeschoten worden. Gebombardeerd worden. Je ledematen kwijtraken in een explosie. Je huis dat in vlammen opgaat, getroffen door een raket afgevuurd door een onbemand vliegtuigje die je niet ziet tot de explosie. Je kinderen die in hun bed opgeblazen worden. Je echtgenoot verliezen. Je thuisplaats die vernietigd wordt. Vluchteling worden. Je hele leven kwijtraken als gevolg van politieke ontwikkelingen waar je totaal geen vat op hebt’.
Veel van de militaire operaties in Afghanistan – en Pakistan – zijn geen gewapende confrontaties maar hebben als doel zoveel mogelijk vijandelijke strijders van afstand te doden (of zoals het Pentagon het eufemistisch noemt: ‘het militaire potentieel van de vijand te verminderen’) door middel van luchtbombardementen en aanvallen met onbemande vliegtuigjes terwijl de doelwitten onderweg zijn, slapen of hun tanden poetsen. Dat bij dit soort standrechtelijke executies burgers omkomen is onvermijdelijk. De Amerikaanse legertop doet ondertussen nog steeds alsof zij de ridders op het witte paard zijn: generaal James Amos verklaarde het gedrag van de mariniers ‘volledig in strijd met de hoge gedragsstandaarden en het krijgers-ethos dat wij historisch getoond hebben’.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop