Debattechniek

19.12.2011

Begin november ging het Koreaanse parlement akkoord met een vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten. De rechtse regeringspartij, de Grote Nationale Partij, heeft een meerderheid in het parlement en hoefde zich dus geen zorgen te maken dat het verdrag afgewezen zou worden. Het vrijhandelsverdrag is een nieuwe klap voor Koreaans links dat de laatste jaren geplaagd wordt door onderlinge verdeeldheid en nederlagen.

Toch blijven Koreaanse socialisten en vakbondsleden strijdvaardig en weten zij hier en daar successen te boeken. Er is het voorbeeld van vakbondsactiviste Kim Jin-suk die niet minder dan 309 dagen in een hijskraan bivakkeerde om te protesteren tegen geplande massa-ontslagen. Zij kreeg gedaan dat 94 ontslagen arbeiders hun baan terug en achterstallig loon uitbetaald kregen en werd het symbool van een nieuwe beweging tegen sociale afbraak. Dezelfde maand won de progressieve activist Park Won-soon de burgermeestersverkiezingen van hoofdstad Seoul.

En tijdens de bespreking van het vrijhandelsverdrag botsten duizenden demonstranten met de oproerpolitie. Die strijdbaarheid was ook aanwezig in het parlement: in het besef dat hij het verdrag toch niet tegen kon houden besloot parlementariër Kim Sun-dong van de linkse Democratische Arbeiderspartij zijn ongenoegen zo duidelijk mogelijk te maken. Met traangas. Nadat hij leden van de regeringspartij traangas in het gezicht had gespoten werd hij schreeuwend het parlement uitgesleurd. Dat verdrag was er toch wel gekomen maar nu is ook duidelijk dat er in het parlement mensen zitten die niet alleen het verdrag en de manier waarop het doorgedrukt werd verwerpen, maar ook lak hebben aan hypocriete officiële ‘fatsoensnormen’.

Dossier

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.