Demonstratie 21 september: de SP doet mee, Ruud Kuin ABVAKABO-FNV spreekt

De SP heeft zich te elfder ure aangesloten bij het platform ‘stop de bezuinigingen’ dat op 21 september in Amsterdam een landelijke demonstratie organiseert tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet. Dat betekent een flinke versterking van het platform en vergroot de mogelijkheid om van deze demonstratie de aftrap van een groeiende serie protesten tegen de bezuinigingspolitiek te maken.

De plannen voor een demonstratie op 21 september dateren van de eerste week van juli. Toen kwam een groep Amsterdamse activisten uit het Platform Stop Racisme en Uitsluiting, de IS, Grenzeloos/Borderless en de lokale vakbondsafdelingen van Abvakabo en FNV Bondgenoten bij elkaar en richtte het platform op. In zekere zin was het een voortzetting van eerdere initiatieven als ‘de hete herfst’ in 2011 en ‘keer het tij’, vanaf 2002, die voor een groot deel door de zelfde organisaties en dezelfde activisten werden gedragen.

In de loop van de zomer werden de plannen voor de 21e september verder ingevuld en slaagde het platform er in om tientallen maatschappelijke organisaties onder de oproep voor de demonstratie te krijgen. De Amsterdamse afdelingen van de Abvakabo en FNV bondgenoten schaarden zich er achter en ook een aantal lokale SP afdelingen en een enkele afdeling van GroenLinks. Maar landelijk bleven deze partijen aan de zijlijn staan.

Daar kwam vorige week verandering in. Op 4 september sprak Emiel Roemer in een interview met BNR radio zich, door de interviewer daartoe uitgedaagd, uit voor de demonstratie. Snel daarna werd ook aan het platform meegedeeld dat de SP mee zou doen.

De deelname van de grootse linkse oppositiepartij met zo’n 50.000 leden kan natuurlijk een belangrijke versterking van dit initiatief betekenen. Tot nu toe is van mobilisatie van de SP aanhang nog niet veel te merken, op de site van de landelijke SP staat op het moment dat ik dit schrijf (9 september) er nog geen woord over, maar we nemen aan dat de SP er nu alle belang bij heeft dat de demonstratie een succes wordt. Ook kan de deelname van de SP anderen, bijvoorbeeld GroenLinks er wellicht van overtuigen dat zij niet achter kunnen blijven.

Ofschoon de landelijke ABVAKABO zich (nog) niet bij het samenwerkingsverband heeft aangesloten zal de bonssecretaris Ruud Kuin, tevens vicevoorzitter van de FNV, de demonstranten toespreken. Ook dat is een stap vooruit in de versterking van het protest.

Het gaat niet vanzelf
Deze positieve ontwikkelingen in de aanloop naar de demonstratie van 21 september leiden er natuurlijk niet vanzelf toe dat er nu opeens tienduizenden mensen in Amsterdam zullen komen demonstreren. Het maakt het voor lokale activisten die zich voor het protest inzetten wel een stuk makkelijker om te mobiliseren. Het wordt vooral spannend of het lukt om mensen uit de sectoren die de afgelopen tijd actie hebben gevoerd tegen het bezuinigingsbeleid zoals de zorg, het onderwijs en andere sectoren er bij te betrekken.

Dat zal met deze demonstratie waarschijnlijk maar ten dele lukken. Daarom is het ook belangrijk dat het comité heeft aangegeven het niet bij deze demonstratie te willen laten maar ook na 21 september door te gaan. Het is te hopen dat de SP ook dan een actieve rol zal spelen.

Tags
Dossier
Soort artikel
Reactie van:

ionita Heinze

vr, 09/20/2013 - 11:20

Waar wordt de demonstratie gehouden in Amsterdam?
En waarom is het niet op het nieuws bekend gemaakt voor de mensen?

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop