Duitsland verbiedt Palestina congres

15 april 2024 – In het voorbije weekend zou er in Berlijn een Palestina Kongress plaatsvinden waarin ook de schuldige rol van Duitsland in de Israëlische oorlog tegen de Palestijnen zou ter sprake komen. Het congres werd georganiseerd door onder andere het Duits Palestina comité, de organisatie Joodse stem voor een rechtvaardige vrede in het Nabije Oosten, de beweging DiEM opgericht door de gewezen Griekse minister van financiën Varoufakis en vele anderen. Onder de aangekondigde sprekers, zowel Joden als Palestijnen,  was er onder andere de Brits-Palestijnse chirurg Ghassan Abu Sitta, onlangs benoemd tot rector van de universiteit van Glasgow, die als dokter zes weken in het gebombardeerde Gaza werkte; ook zijn bejaarde oom Salman Abu Sitta, die als geograaf de gevolgen van de Nakba in kaart heeft gebracht, zou via videoverbinding vanuit Londen tussenkomen. Voorts Yanis Varoufakis, Wieland Hoban,  de voorzitter van Joodse stem voor een rechtvaardige vrede, Irene Montero, gewezen Spaans minister voor gendergelijkheid, de Nederlandse ex-Israeli en antizionist Yuval Gal (die op een BIJ1-lijst stond) en vele anderen.

Maar sinds vele weken was er van overheidswege en in de media een hetze ontstaan tegen het congres, met argumenten – als je het zo kunt noemen – over antisemitisme en goedkeuren van terrorisme. Politici van over het hele spectrum, Die Linke inbegrepen (Lederer en Breitenbach)  verenigden zich en een Alliantie tegen antisemitisch terrorisme, die vooraf verklaarde dat het Palestinacongres “antisemitische haat zou verspreiden” en dat Berlijn niet het centrum mocht worden van terroristenverheerlijking.

De Bondsrepubliek heeft ook sinds enkele jaren een “commissaris voor het Joodse leven in Duitsland en de strijd tegen het antisemitisme”, Felix Klein, die vindt dat Israël een apartheidsstaat noemen neerkomt op antisemitisme en delegitimering van de Israëlische staat. Klein vond dat de 86-jarige Salman Abu Sitta het toegangsrecht tot de Bondsrepubliek moest ontzegd worden, want hij had het aangedurfd na de aanval van Hamas op 7 oktober te zeggen dat hij misschien ook wel door de afsluiting was geglipt, was hij wat jonger geweest en nog leefde in het concentratiekamp met naam Gaza.

Het congres nam vrijdag al een moeilijke start met uren vertraging. Honderden politieagenten stelden zich op rond het gebouw, en aan de organisatoren werd gezegd dat voor redenen van brandveiligheid er slechts 250 mensen in de zaal konden, alhoewel ze een capaciteit van 1000 heeft. Tijdens deze tribulaties speelde zich nog een ander repressietafereel af aan de Berlijnse luchthaven. Daar kwam de reeds genoemde dokter Ghassan Abu Sitta aan die ‘s avonds op het congres zou spreken. Hij werd echter door de politie tegengehouden, drie uur ondervraagd en kreeg verbod om de Bondsrepubliek te betreden.

Een moeilijke start dus voor het congres, maar daar zou al na een paar uur een eind aan komen. De vertoning van de video met Salman Abu Sitta was het sein voor de politie om massaal binnen te vallen, de stroom uit te schakelen  en de voortzetting van het congres te verbieden. De bejaarde man had zogezegd een spreekverbod in de Bondsrepubliek en hem via video aan het woord laten was blijkbaar al reden genoeg om het congres manu militari stop te zetten. Ook Varoufakis was het verboden deel te nemen, zelfs via video, aan politieke activiteiten.

Op zaterdag kwamen duizenden mensen protesteren tegen het vertrappelen van de meest elementaire democratische rechten. Op zondag konden de congresorganisatoren toch via internetverbinding een ‘Tribunaal tegen Duitse medeplichtigheid aan de genocide in Gaza’ voor elkaar krijgen; Duitsland is na de VS inderdaad de belangrijkste wapenleverancier aan Israël. De toespraak die Varoufakis zou gehouden hebben kunt u in vertaling nalezen op De Wereld Morgen.

Direct na het politieoptreden dankte de CDU burgemeester van Berlijn, Kai Wegner, de politie “voor haar afdoende interventie bij dit haatevenement; zo wordt duidelijk welke regels er van toepassing zijn in Berlijn”. Ook de sociaaldemocratische minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser sprak haar tevredenheid uit. Begin april al hadden de jeugdorganisaties van de Groenen, de SPD en de liberale FDP de autoriteiten opgeroepen om op te treden tegen het antisemitisme en de verheerlijking van terreur die van het Palestinacongres dreigde uit te gaan.

Over deze ontstellende feiten werd in de internationale pers misschien nog het best verslag uitgebracht door de Washington Post. En het devies van deze (niet bepaald linkse) krant past uitermate goed bij de feiten, een politiemacht die de elektriciteit uitschakelt om een congres te boycotten: Democracy Dies in Darkness. (hm)

Overgenomen van Ander Europa.

Dossier

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop