Een socialistische partij kan niet zonder discussie

Deze week kregen vijf actieve leden van de SP bericht dat ze geroyeerd zijn. Een zesde is geschorst. Deze zes SP'ers wordt verweten dat ze lid zouden zijn van het ‘Communistisch Platform (CP) en/of het Marxistisch Forum’. Dit Forum is actief binnen de SP, publiceert artikelen en organiseert discussies.

Dat leden actief deel nemen aan politieke discussies, met elkaar in debat gaan, en hun eigen ideeën uitdragen zou juist een versterking van een partij moeten zijn. Helaas heeft de SP-leiding er niet voor gekozen om met deze leden in debat te gaan, of hun een kans gegeven om zichzelf te verdedigen. Vijf van hen zijn zonder blikken of blozen geroyeerd. Het zesde lid, dat voorlopig slechts geschorst is, is kandidaat voor het voorzitterschap van de jongerenorganisatie van de SP Rood. Met zijn schorsing wordt ook dit proces beïnvloed.

Tijdens de laatste campagne voor het voorzitterschap van de SP riep de huidige voorzitter Jannie Visscher op tot het verbeteren van het discussieklimaat in de SP. Binnen de SP spelen al langere tijd discussies over belangrijke thema's zoals migratiebeleid, racisme en regeringsdeelname. Om daar collectief en democratisch een standpunt over te formuleren zouden alle leden de middelen en mogelijkheid moeten hebben om in discussie te gaan en het initiatief voor discussies  te nemen.

Helaas zijn er tot nu toe geen concrete stappen genomen om het discussieklimaat in de SP daadwerkelijk te verbeteren. Het royeren en of schorsen van leden die, in de schoot van de partij, met andere SP'ers in discussie gaan, is een stap in de verkeerde richting. Het doet vrezen dat er weinig terecht zal komen van het voornemen om het discussieklimaat daadwerkelijk te verbeteren.

Dit is des te kwalijker omdat de SP voor grote uitdagingen staat. De partij heeft de afgelopen jaren duizenden leden verloren en recente verkiezingen waren een teleurstelling. De SP heeft niet kunnen profiteren van de ineenstorting van de PvdA en staat er in de peilingen niet erg gunstig voor. Tegelijkertijd komt er een diepe economische crisis op ons af terwijl de corona-crisis zich voorlopig alleen maar verdiept.

Juist in deze barre tijden is meer, en niet minder uitwisseling van ideeën en meningen nodig, en kan de SP het zich niet veroorloven om actieve leden zomaar uit de partij te zetten. Een eerste stap in de goede richting zou zijn als deze besluiten snel teruggedraaid worden en de geroyeerde en geschorste leden spoedig weer in de SP deelnemen aan de opbouw van een zo broodnodig links alternatief.

Dossier
Soort artikel
Reactie van:

Gerrit Zeilemaker

za, 11/07/2020 - 14:54

De tegenstellingen binnen de SP lopen op. De stemming tegen de noodwet dat bijna verborgen moet worden om de idiote campagne van Lilian Marijnissen ter ondersteuning van het regeringsbeleid rond corona niet in de weg te zitten. De uitstekende opstelling van Bart van Kent tegen het pensioenakkoord versus de verdediging daarvan door oud-Eerste Kamerlid SP Tuur Elzinga als vice-voorzitter van het FNV. De regeergeile bureaucraten beginnen de partij over te nemen en de strijdbaren eruit te gooien! Op de achtergrond speelt het idee om bij de PvdA en Groenlinks aan te sluiten en daarvoor moet het programma van zijn scherpte ontdaan worden en de strijdbaren op tijd opzij gezet worden. Zo 'n beetje dezelfde taktiek als binnen Die Linke in Duitsland

Reactie van:

Eric de Wit

zo, 11/08/2020 - 11:27

De SP lijkt meer en meer een vehikel om clan Marijnissen te promoten, anderen zijn dan enkel obstakels.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop