FNV komt in actie vóór eerlijke handel op actiedag 22 oktober

FNV - 

Momenteel werkt de Europese Unie aan een aantal handelsverdragen met andere delen van de wereld. Die verdragen hebben vooral als doel de positie van multinationals te verbeteren en gaan voorbij aan het belang van werkenden, milieu en eerlijke handel voor kleinere ondernemers. Daarom voert de FNV samen met andere organisaties op zaterdag 22 oktober actie vóór eerlijke handel, echte banen en het behoud van publieke diensten.

Alarm over TTIP, CETA EN TISA

De FNV, foodwatch, Het Transnational Institute, SOMO en Milieudefensie slaan alarm rondom het op handen zijnde handelsverdrag tussen de EU en de Verenigde Staten: TTIP. En we trekken aan de bel over CETA. Van dit ontwerp-handelsverdrag met Canada is de tekst inmiddels bekend. Volgens de huidige planning ondertekenen de EU en Canada dit verdrag in oktober. Daarna wordt het voorgelegd aan het Europees Parlement en aan nationale regeringen en parlementen, dus ook aan Nederland.

TISA

Heb je van de handelsverdragen TTIP of CETA nog wel gehoord, van TISA meestal niet. Ook daarover wordt aan de bel getrokken. Dit verdrag wordt deze maanden in het geheim uitonderhandeld en moet de standaard worden voor alle dienstverlening over de hele wereld. Uitgangspunt daarbij is niet betere dienstverlening of waar een samenleving behoefte aan heeft.

Alles staat in het teken van wereldwijde marktwerking door op steeds meer winst gerichte grote multinationals. Clausules regelen onomkeerbare privatisering en perken democratische invloed in. Het verdrag gaat over alle diensten, ook publieke als zorg, welzijn, onderwijs, vervoer, water of veiligheid.

Download de brochure over TISA (pdf)

Meetlat met 7 criteria

De tekst van CETA voldoet niet aan de meetlat met 7 criteria voor duurzame en eerlijke handel die de FNV hanteert voor handelsverdragen en die ook zijn onderschreven door de SER. Alle reden dus om, samen met de Europese en Canadese vakbeweging zeer kritisch te zijn, en aanpassing te eisen.

Meer informatie over de actie op 22 oktober volgt. Check www.fnv.nl/ttip voor de laatste stand van zaken.

Dossier
Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop