Grootste staking ooit?

Op 28 februari vond een van de grootste stakingen ooit plaats. Georganiseerd in 11 vakbondsfederaties en 5000 bonden gingen in India tientallen miljoenen arbeiders in staking. De stakers lieten zich niet weerhouden door verschillende uitspraken van rechtbanken dat het niet is toegestaan om algemene stakingen te organiseren.

De bonden eisen onder andere een nationaal vastgesteld minimumloon, vast werk voor 50 miljoen mensen met een tijdelijk contract, overheidsmaatregelen om de stijging van de kosten van het levensonderhoud te beperken en een eind aan het verkopen van aandelen in staatsbedrijven. Publieke banken, havens, spoor, verzekering, transport, energie en mijnbouw waren enkele van de sectoren waarin gestaakt werd.

In Mumbai lag de hele banksector plat. Zo’n 100 activisten werden opgepakt omdat ze het verkeer gehinderd zouden hebben. De laatste maanden groeien protesten van arbeiders in India; zo organiseerde personeel van de vliegtuigmaatschappij Air India een wilde staking, werd een fabriek van autofabrikant Hyundai twee dagen bezet om erkenning van de vakbond af te dwingen en legden telecom werkers en mijnwerkers het werk neer uit protest tegen plannen om deze sectoren verder privatiseren. Sinds India in de jaren negentig begon de arbeidsmarkt te liberaliseren zijn er volgens schattingen bijna een miljoen vaste banen verdwenen.

Tags
Dossier

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop