Handen af van Catalonië! zaterdag 11 november vanaf 14:00 Dam Amsterdam

De arrestatie van acht Catalaanse ministers is een nieuw dieptepunt in de Spaanse staatsrepressie in Catalonië. Eerder al werden stembiljetten voor het referendum in beslag genomen en werden honderden mensen verwond toen ze probeerden hun stem uit te brengen. De Partido Popular onder leiding van Rajoy is vastbesloten de Catalanen hun recht om zelf te beslissen te ontnemen en heeft zelfs Artikel 155 in werking gesteld dat de beperkte autonomie van de Catalanen opheft.

Hoe je ook denkt over onafhankelijkheid zelf, is het een schande hoe democratische rechten worden vertrapt. De Spaanse staat claimt dat de 'stille meerderheid' in Catalonië tegen onafhankelijkheid is, maar weigert een referendum te erkennen om dit te testen. Dit gaat ons ook aan: de EU staat, net zoals eerder in Griekenland, niet aan de kant van de democratie en mensenrechten maar aan de kant van de dictaten van bovenaf en repressie.

Stop de repressie: trek Artikel 155 in!

Voor het recht om zelf te beslissen!

Vrijheid voor de politieke gevangenen!

De demonstratie wordt ondersteund door:- Internationale Socialisten en Grenzeloos

Meer over de strijd in Catalonië:

Catalonië. Anticapitalistes: trotseer artikel 155, een verklaring van onze Catalaanse zusterorganisatie Anticapitalistes.

Catalonië: De volksbeweging moet democratische en sociale eisen verbinden, interview met Lito, lid van de IAC (een inter-professionele federatie van strijdbare Catalaanse vakbonden) over de De algemene staking op 3 oktober 2017 in Catalonië, de grootste mobilisatie in Catalonië in meer dan veertig jaar.

Links en de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging, een uitgebreid stuk over de ontwikkeling van het Catalaanse streven naar onafhankelijkheid en de opstelling van links van Josep Maria Antentas.

Steun de strijd van het Catalaanse volk, een oproep van de Vierde Internationale (het internationale netwerk waar Grenzeloos lid van is).

Ada Colau: 'Als we dit goedpraten verliezen we de democratie' Ada Colau, burgemeester van, Barcelone, is geen voorstander van onafhankelijkheid voor Catalonië. Zij staat zeer kritisch tegen het beleid van Catalaans eerste minister Puidgemont. Het geweld van de nationale politie tegen de Catalaanse kiezers is echter ontoelaatbaar. "Als we dit goedpraten verliezen we alles, verliezen we de democratie".

Spanje: de grondwet als joker In het conflict tussen Catalonië en de Spaanse Staat schermen Rajoy en zijn Partido Popular, maar ook de Spaanse en Europese sociaaldemocraten en liberalen 1,  met het argument van de rechtsstaat, de wettelijkheid en in het bijzonder het respect voor de Spaanse grondwet. Maar grondwettelijkheid blijkt een zeer rekbaar begrip. Door Herman Michiel.

Catalonië: de wapenstok en rubberkogels tegen stembusgangers Of je nu voor of tegen de onafhankelijkheid van Catalonië bent, voor of tegen de organisatie van een referendum daarover, wat vandaag in Catalonië gebeurde is een schanddaad die herinneringen aan het Francoregime wakker maakt. Door Herman Michiel.

Ja tegen het recht op zelfbeschikking van Catalonië Verklaringen van de Vierde Internationale en Anticapitalistas. 

LIBERTAD a los presos políticos de Cataluña  

Libertad a Cataluña! 

La detención de los ocho ministros de Cataluña demuestra nuevamente la profunda represión de estado nacional en Cataluña. El gobierno nacional ya hizo retener votos durante el plebiscito, evitando así la participación de ciudadanos al voto, cientos de personas sufrieron lesiones al tratar de llevar su voto a cabo.  

El Partido Popular, liderado por Rajoy, parece concretizar su objetivo de quitarle la soberanía existente a Cataluña, cueste lo que cueste. Así es que ha sacado el articulo 155 quitándole la existente autonomía parcial a Cataluña.  

Más aya de cómo se opine sobre la autonomía misma, es inaceptable que se violen los derechos civiles y democráticos. El gobierno nacional de España dice que existe una mayoría silenciada en Cataluña en contra de la autonomía pero al mismo tiempo niega un plebiscito que lo quiere probar. 

Todo esto también nos involucra a nosotros,  ya que nuevamente vemos como Europa se afila detrás de los opresores en lugar de apoyar los derechos de todos los humanos  poniendo así la democracia de todos nosotros en peligro. 

Alto a la represión: Alto al Articulo 155!

Por el derecho a soberanía !

Libertad a los presos políticos!    

La demostración es organizada por: - Internationale Socialisten - Grenzeloos

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop