Help het onversneden antiracisme te laten klinken

Sylvana Simons heeft zich de afgelopen tijd laten kennen als iemand die onvervaard de strijd tegen racisme aangaat. Dat heeft tot de meest walgelijke reacties en bedreigingen geleid, die nog eens lieten zien dat het racisme in Nederland diep is geworteld en welig tiert. Tot veler verrassing stelde Simons zich kandidaat voor de lijst van Denk van de uit de PvdA gestapte parlementariërs Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk.

Inmiddels is het tot een breuk gekomen tussen Simons en Denk en wil Simons met een eigen lijst onder de naam ‘Artikel 1’ aan de parlementsverkiezingen deelnemen. Zoals iedere partij die nog geen zetels in de Tweede Kamer heeft moet Artikel 1 om deel te kunnen nemen in alle twintig kieskringen van dertig mensen in dat kiesdistrict ondertekende ondersteuningsverklaringen overleggen.

Met deze verklaring geven de ondertekenaars aan dat zij het indienen van de kieslijst ondersteunen. Daarmee geven de ondertekenaars aan dat zij vinden dat de betreffende partij aan de verkiezingen mee zou moeten kunnen doen. Het ondertekenen van een dergelijke verklaring betekent dus niet dat men op de betreffende partij gaat stemmen, laat staan dat men er lid van is of wil worden, maar alleen dat men hem steunt in het meedoen met de verkiezingen.

Voor een nieuwe partij als Artikel 1 is het geen gemakkelijke opgave om in het hele land dergelijke ondersteuningsverklaringen binnen te halen. Daarom roept Grenzeloos haar lezers op om een dergelijke verklaring ten gunste van Artikel 1 te ondertekenen, zodat het onversneden antiracistische geluid ook in de verkiezingscampagne gehoord kan worden. Doe het wel snel want de verklaringen moeten voor het eind van de maand ingeleverd worden. 

Informatie over de procedure bij het ondertekenen is te vinden op de site van Artikel 1.

Soort artikel
Reactie van:

Willem Bos

zo, 01/29/2017 - 15:59

Artikel 1 heeft laten weten dat er inmiddels voldoende ondersteuningsverklaringen zijn ingeleverd.

Reactie van:

franz bonsema

zo, 02/05/2017 - 14:32

heel goed dat sylvana meedoet. ik geloof dat zelfs goedbedoelende westerlingen een ingebakken superioriteitscomplex hebben en dat het tijd wordt dat daaraan een einde komt. een cultuur die de aarde aan de rand van de afgrond brengt, arme volkeren nog steeds uitbuit en steeds meer psychische problemen veroorzaakt, heeft geen reden voor een gevoel van superioriteit.

Reactie van:

Pieter Smit

zo, 02/05/2017 - 14:43

Ik vind het jammer dat er een oproep gedaan wordt ten gunste van artikel 1,heb niet het idee dat deze partij onvervaard de strijd aan zal gaan tegen racisme- fascisme.
Ik was blij met een links geluid van grenzeloos ,maar artikel 1 IS geen links geluid, dit is erg opportunist
Ik kijk het nog even aan,maar ik blijf vinden dat grenzeloos zich niet moet inlaten met stemverklaringen voor een opportunistische partij.

Reactie van:

Grenzeloos

ma, 02/06/2017 - 18:31

Beste Pieter Smit, onze oproep is geen oproep om op Artikel 1 te stemmen. Het is (of was) een oproep om het Arttikel 1 mogelijk te maken om aan de verkiezingen deel te nemen. Niks meer en niks minder.

Reactie van:

Pieter Smit

ma, 02/06/2017 - 23:43

Ik wil geen discussie hier over beginnen,maar voor je deze oproep doet als links georiënteerde beweging denk ik dat je je als linkse organisatie je eerst eens moet oriënteren wat in dit geval het partijprogramma is van " artikel 1". Het gaat niet over racisme of facisme ,het is eigen gewin, het is populisme waar wij niet op zitten te wachten.
Niet meer doen!
Een linkse groet.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop