Het Europese sociale model is dood

Eind februari 2012 verschafte de Europese Centrale Bank voor 500 miljard euro leningen aan Europese banken tegen een rente van 1%. Dat geld kunnen de banken dan gebruiken om tegen een veel hogere rente uit te lenen aan de noodleidende landen van de EU. In dezelfde week verklaarde de president van de ECB, de voormalig Goldman Sachs bankier Mario Draghi, in een interview in The Wallstreet Journal dat het Europese sociale model dood was. Hij riep daarbij de uitspraak in herinnering van de Duitse econoom Rudi Dornbusch: “Europeanen zijn zo rijk dat ze het zich kunnen permitteren om mensen te betalen om niet te werken", om daar aan toe te voegen: “dat is nu voorbij”.

Alles moet in het werk worden gesteld om de overheidsschulden terug te dringen, zo legde de Italiaan uit. Als dat niet gebeurt leidt dat onmiddellijk tot een reactie op de markten die de rentetarieven die de lidstaten moeten betalen opdrijven, waardoor het herstel van de overheidsfinanciën nog moeilijker, zo niet onmogelijk wordt. Dat gebeurde al met Griekenland en bijna ook met Portugal, Spanje en Italië, doceerde hij. De president van de ECB, die zelf niet gekozen is en aan geen enkel democratisch orgaan verantwoording schuldig is legde uit dat, wat het verkiezingsresultaat in verschillende landen ook zal zijn, de gekozen regeringen geen andere keus hebben dan de extreme bezuinigingsmaatregelen voort te zetten, structurele hervormingen op de arbeidsmarkt door te voeren en hun sociale model nog verder te ontmantelen.

Waar de inmiddels vele tientallen miljoenen werklozen in de EU die dankzij de crisis en het bezuinigingsbeleid hun baan hebben verloren dan van moeten leven legde Draghi niet uit. Wel gaf hij antwoord op de vraag wat het eerste was waar hij ’s ochtends naar keek: “Naar de beurskoersen”.

Tags
Dossier

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop