Hof verwerpt beroep van Kagarlitsky

Boris Kagarlitsky tijdens de hoorzitting in hoger beroep op 5 juni 2024. Foto: Rabkor

'Onjuist maar niet onverwacht': zo omschreef Suzi Weissman, woordvoerder van de internationale solidariteitscampagne voor Boris Kagarlitsky, de beslissing van een Russische rechtbank van 5 juni om het beroep van Boris Kagarlitsky tegen een gevangenisstraf van vijf jaar voor het 'rechtvaardigen van terrorisme' af te wijzen.

De rechtbank handhaafde ook het verbod voor de bekende marxistische socioloog en anti-oorlogsactivist om internetsites en telecommunicatiekanalen te beheren gedurende twee jaar na het einde van zijn gevangenisstraf.

Weissman: 'De draconische beslissing van de rechters was geen grote verrassing omdat alle recente beroepen tegen vonnissen die zijn uitgesproken onder de Russische antiterrorismewetgeving zijn afgewezen.'

De beschuldiging van 'rechtvaardiging van terrorisme', die veel gebruikt wordt tegen anti-oorlogsactivisten in de Russische Federatie, werd op 25 juli vorig jaar tegen Kagarlitsky ingebracht nadat hij enkele ironische opmerkingen had gemaakt naar aanleiding van de aanval van de Oekraïense marine op 17 juli op de brug die de Krim met Rusland verbindt.

De weigering van de instantie die het beroep van Kagarlitsky behandelt (het Gerechtelijk Collegium voor Militair Personeel van het Hooggerechtshof van de Russische Federatie) betekent dat hij nu opgesloten zal blijven in een strafinrichting in Torzhok (regio Tver).

Kagarlitsky's advocaat, Sergey Erokhov, heeft op 5 juni op zijn Telegram kanaal al verklaard dat hij door zal gaan met de beroepsprocedure en de zaak naar hogere instanties van het Russische rechtssysteem zal brengen, te beginnen met het Praesidium van het Hooggerechtshof en zelfs naar het Constitutionele Hof van de Russische Federatie.

Internationaal beroep genegeerd

De rechters van het hof weigerden concessies te doen aan Kagarlitsky's straf ondanks een speciaal beroep van 37 internationaal prominente progressieve politieke figuren en intellectuelen, waaronder Yanis Varoufakis, Jeremy Corbyn en Jean-Luc Mélenchon, evenals ministers in de Spaanse regering en parlementsleden uit Frankrijk, Portugal, Ierland, België en Brazilië.

De ondertekenaars benadrukten dat Kagarlitsky nooit terroristische methoden heeft bepleit om politieke doelen te bereiken en dat het blijven vasthouden van hem in de gevangenis de internationale reputatie van Rusland zal schaden.

Sinds zijn opsluiting heeft Kagarlitsky ook aanbiedingen gekregen voor universitaire posities in Brazilië en Zuid-Afrika, terwijl de lopende petitie die zijn vrijlating eist tot nu toe meer dan 18.000 handtekeningen heeft opgeleverd.

Toenemende repressie

De rechtbank verwierp de twee belangrijkste argumenten van Kagarlitsky's verdediging die door advocaat Erekhov waren geformuleerd, namelijk: '(1) het is onmogelijk om een sociaal wetenschapper te veroordelen ... voor zijn professionele activiteiten en (2) de straf moet rechtvaardig zijn, dat wil zeggen ze moet overeenkomen met de aard van een misdaad, de mate van gevaar die ze met zich meebrengt voor het publiek en de omstandigheden waarin ze is gepleegd.'

Voor Suzi Weissman weerspiegelt de 'barbaarse' beslissing van de rechters om dergelijke juridische basiscriteria te negeren de vastberadenheid van het Poetin-regime om binnenlandse oppositie tegen zijn oorlog tegen Oekraïne de kop in te drukken.

'In deze context tellen de democratische en wettelijke basisrechten van anti-oorlogsactivisten zoals Boris Kagarlitsky en duizenden anderen heel weinig.

'Als het beroep van Boris gehonoreerd was, zou dat een heel slecht precedent hebben geschapen voor het Kremlin: als zijn argument aanvaard was, waarom dan niet dat van alle anderen die werden veroordeeld voor het rechtvaardigen van terrorisme?'

Weissman concludeerde dat Boris Kagarlitsky een 'moedige voorvechter van vrede en symbool van de strijd voor het recht op vrijheid van meningsuiting is geworden, die het slachtoffer is geworden van een grove maar volledig opzettelijke gerechtelijke dwaling'.

De internationale solidariteitscampagne voor Boris Kagarlitsky zal nu haar inspanningen voor zijn vrijlating verdubbelen. Teken de petitie hier. Details over een nieuwe ronde van initiatieven zullen binnenkort worden aangekondigd.

Dit artikel stond op Against the Current. Nederlandse vertaling redactie Grenzeloos.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop